Празници / фестивали

Фестивал за изкуство в публично пространство "Западен парк"

"За хората и мястото" - 1-9 декември 2012

Фестивал за изкуство в публично пространство "Западен парк"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община организира Фестивал за изкуство в публично пространство от 1 до 9 декември 2012 в Западен парк.

Фестивалът „Западен парк” се стреми да създаде платформа, на която динамиката, особеностите и странностите на публичното пространство да се осмислят през призмата на съвремието. Основна цел на събитието е да привлече нова активна публика, готова да участва, да променя и оформя жизнената си среда според своите нагласи и потребности, да изразява своята критична позиция спрямо това, което я заобикаля, чрез средствата на изкуството. Така от място за почивка и забавление Западен парк, прилежащите му метростанции и жилищни квартали се превръщат в трибуна и работилница, в която артисти, публика и случайни минувачи създават заедно необичайни произведения и ситуации. Куратори на първото издание са Галина Димитрова-Димова и Светлана Куюмджиева.

Неговото название “За хората и мястото” е вдъхновено от американския куратор Мери Джейн Джейкъб. С дългогодишния си опит в сферата на т.нар. „публично изкуство” тя обобщава един пределно прост и ясен принцип, който кураторите на софийския фестивал приемат като свой: „Хората и местата са свързани, и за да намери своето място, изкуството трябва да се отнася и до мястото, и до хората.” По този начин фестивалът „Западен парк” акцентира върху основните закони, по които изкуството, артистите и публиката попадат в продуктивно взаимодействие в публичното пространство. В същото време той предлага интересен и разнообразен поглед върху актуалното понятие за „публично изкуство” в страната ни.


ПРОГРАМАТА

Програмата на първото издание на фестивала включва около 15 проекта, селектирани от общо 73 предложения, които кураторите получиха в резултат на отворена покана през пролетта на тази година.

Предварителната програма на фестивала започва с две изложби през ноември в галерия Credo Bonum, които се ангажират в проблемите на публичното пространство и артистичните намеси в него. Изложбата „Намеси“, (6-23 ноември) представи видео и фотодокументация от акция, проведена от Аделина Попнеделева и нейните студенти от специалност Текстил на НХА през октомври в Западен парк. От 28 ноември до 18 декември в галерията гостува авторско изследване на Андрей Врабчев, реализирано съвместно с Теодора Вълчева, Теодора Константинова, Йово Панчев и Мариян Дзин.

Изложбената програма на фестивала ще продължи и по време на Коледните празници с резултатите от детския уъркшоп, който Компот Колектив организират в квартал Факултета.

В периода от 1 до 9 декември в най-големия парк на София и района около него ще могат да се видят и преживеят инсталации, пърформанси, хепънинги и акции на български артисти от различни поколения, между които са Светлозара Александрова, Иво Бистрички, Вили Прагер, Венелин Шурелов, Нина Ковачева и Валентин Стефанов и др. В програмата на събитията в парка е включен и кураторски проект на Йово Панчев с участието на Дан Тенев, Камен Старчев, Георги Донов, Добромир Иван, Продан Марков, Д-р Гатев, Георги Ружев, Дойчин Русев и други, кино селекции от фестивала на студентско кино „Ранно пиле”, детски театрални и образователни работилници, dj сетове, изпълнения на живо.

Синхронно с тях четири пърформанса в метростанциите Вардар и Западен парк ще превърнат ежедневния поток от хора там в артисти и публика. Автори на пърформансите са Красимир Терзиев и Георги Арнаудов, София Христозова Йорданова и Марта Димитрова, арх.Цветелина Панова, арх. Силияна Панова и Велко Иванов, Информбюро.

Освен изложбите от 3 до 6 декември галерия Credo Bonum ще бъдат реализирани и серия от публични презентации на различни автори и проекти, свързани с проблематиката на фестивала.

Инициативата е част от проект: „Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary и Фестивал на открито в Западен парк”, по договор BG161PO001/1.1-10/2010 със Столична община, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Фестивалът „Западен парк” подкрепя кандидатурата на София за европейска културна столица.

Текуща информация за фестивала може да бъде намерена онлайн във facebook на http://www.facebook.com/#!/ZaHorataIMiastoto?fref=ts


Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
29.11.2012 г. 13:32
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15942-festival-za-izkustvo-v-publichno-prostranstvo-zapaden-park