Празници / фестивали

Sofia Architecture Week от 26 ноември до 2 декември

Архитектурният фестивал с изложби, работилници, дискусии и лекции

Sofia Architecture Week от 26 ноември до 2 декември


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Петото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда Sofia Architecture Week започва на 26 ноември в София под наслова „Архитектура търси култура“.

Фестивалът ще представи над 70 участника от цял свят, 29 изложби, 11 работилници, архитектурни разходки, филмови прожекции, програма за деца, дискусии, конкурси и лекционна част. Архитектурната седмица продължава до 2 декември.

Фестивалът тази година си е поставил за цел да търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.


◊ КЪДЕ

Sofia Architecture Week ще се проведе в НДК и няколко партньорски пространства – Чешки център, Институт „Сервантес“, галерия „Алма Матер“, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Art Hall.


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

Камарата на архитектите в България участва в тазгодишното издание с изложбата „Детайли от живота на архитектурата“, подредена вдясно от централния вход на НДК. На 22 табла ще бъдат показани детайли от сгради в София от различни периоди и архитектурни стилове, които много често хората подминават, без да се вгледат и да ги оценят. От 23 ноември посетителите  ще могат да участва  в игра с томбола. В нея всеки желаещ да участва ще получи лист със снимки на детайли от забележителни сгради в София и карта с маршрута, по който може да ги открие.

В Галерия Алма Матер (СУ „Св. Климент Охридски“) ще бъде представена  изложбата „Urban Art Therapyя“ – тя включва проекти на студенти и ученици за превръщането на негативните градски зони в алтернативни пространства за артистична изява. Целта е да се потърсят различни варианти за използване на средствата на изкуството и културата като „терапия“ за „болните градски зони“.

Във Vivacom Art Hall е изложбата „Преглед на букурещката архитектура“, която представя румънската архитектура и няколко български проекта, наградени на Националния преглед на архитектурата 2012, организиран от Съюза на архитектите в България.

Изложбата „Нова визия за площад „Славейков” (20.11.–27.11.) в Централен дом на архитекта (ул. „Кракра“ 12) показва резултатите от конкурса, проведен от Съюза на архитектите в България за идеи как площад „Славейков“ в София може да стане по-притегателно за хората място. Темата на конкурса е не само формалното площадно пространство, но и обществената полемика да има или не книжен пазар там, как да осмислим историческото минало на площада и какво да правим с боклука.

„Световно културно наследство на ЮНЕСКО в Германия“ е темата на изложбата в Столична библиотека. Изложбата представя снимки на 19 подбрани обекта от списъка на UNESCO за Германия. Сред представените обекти са сградите на Баухаус във Ваймар и Десау, индустриалният комплекс Цолферайн в Есен от златната епоха на Рурската област и експериментални жилищни квартали в Берлин от зората на модернизма (1910-1933). Забележителен е фактът, че в немския списък на защитените обекти на UNESCO съжителстват безпроблемно утопичен парк от 19. век (Muskauer Park), катедрали, въгледобивни мини и заводи (и то не един) и класически Баухаус модернизъм. Изложбата се провежда по инициатива на посолството на Германия в София в партньорство с немската UNESCO World Heritage Sites Association.

Във фоайето на зала 6 на НДК са представени наградените проекти от „Е-конкурс за устойчива архитектура в България“. С цел утвърждаване на устойчивата архитектура в България Камара на архитектите в България организира конкурса за трета поредна година.

Мадрид: културни колажи в Институт „Сервантес“ представя обекти като Caixa Forum, бившата електроцентрала в стария град на Мадрид, трансформирана от Herzog & de Meuron в културен център; Conde Duque, казарми от 18 век, в които в момента се помещават няколко галерии и музей за съвременно изкуство; Matadero Мadrid, стара кланица, превърната в арт-център, окуражаващ всякакви експерименти; площада Campo de la Cebada.

В Чешкия културен център се намира изложбата Комплекс Албена, дело на Катержина Дръжкова (Чехия). В този експеримент авторката систематично събира десетки пощенски картички от курорта Албена и въз основа единствено на информацията от тях създава пространствен 3D макет на курорта.

„Трансформирай паметника пред НДК“ е името на изложбата, която представя проектите от едноименния конкурс на сдружение „Трансформатори“. Целта е да отвори дискусия как паметникът може да се използва и да остане част от София, без да е необходимо разрушаването му.

В зала 6 на НДК от 24 ноември (откриване в 18:30 ч.) ще бъде представена изложбата на резултатите от работилницата на Envitecture и архитектурната седмица „Кремиковци - и след него?“. Участниците в работилницата търсят отговори на няколко въпроса, които стоят пред общината и бъдещите собственици на металургичния соц. гигант - какво се случва след края на един завод? И най-вече: как може той да се използва в бъдеще?

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.11.2012 г. 12:48
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15895-sofia-architecture-week-ot-26-noemvri-do-2-dekemvri