Празници / фестивали

Дни на скандинавскaта литературa

22 ноември - 1 декември 2012 г., Книжен център „Гринуич“, София

◊ СЪБИТИЕТО

Най-големият книжен център в България - „Гринуич“, в партньорство с посолствата на Кралство Норвегия, Кралство Дания и Република Финландия, организира „Дни на скандинавскaта литературa“. В периода 22 ноември – 1 декември ще бъдат представяни книги от скандинавски автори за възрастни и деца, издадени на български, които ще обхванат една основна линия на скандинавския дух, култура и език.

В празниците ще вземат участие издателствата „
Емас“, „Колибри“, „Унискорп“, „Enthusiast“, „Роборид“, „Ера“, „Весела Люцканова“, „Дамян Яков“ и „Хемус Груп“, които са издали на български език автори като Арне Дал, Ларш Кеплер, Йон Айвиде Линдквист, Кнут Хамсун, Хенинг Манкел, Ян Валентин, Стиг Ларшон, Карин Бойе, Ларш Собю Кристенсен на Хербьорг Васму и др. В „Гринуич“ посетителите ще имат възможност да се насладят на всички налични заглавия на българския книжен пазар, да се запознаят отблизо с нордската култура, да се консултират със специалисти по скандинавски езици, както и да се докоснат до любимите произведения на студентите от специалност „Скандинавистика“ от СУ „Св. Климент Охридски“, останали досега непознати за читателите.

Представянията на книгите, подготвени от издателите, ще бъдат всеки ден с начален час 18:30.

За най-малките посетители
на книжния център организаторите са предвидили куклен театър по приказки на Ханс Кристиан Андерсен и Туве Янсон, празник на зъбките с Пук и Чук, герои на норвежкия автор Турбьорн Егнер, уъркшоп за изработване на скандинавска коледна украса, конкурс за рисунка и много други изненади.

Официалното откриване на Дните на скандинавската литература ще се състои на 22 ноември от 18:30 ч. в книжен център „Гринуич“ (бул. „Витоша“ 37). Любезните домакини от „Гринуич“ ще поздравят присъстващите и ще разкажат за идеята да бъде представена скандинавската литература и култура. По време на събитието ще бъде обявена програмата за всеки ден, а група NEMO ще се погрижи за музикалния фон, представяйки на гостите концерт под наслов „Музика от площад Пикадили“, с който да ги въведе в атмосферата на предстоящите дни.

Организаторите и техните партньори се надяват да бъдат полезни на българските читатели, запознавайки ги с една литература и култура, които все още не са много популярни у нас. В навечерието на Коледа ще се постараят да допринесат за празничното настроение, като потапят гостите в обичаите и традициите на сънародниците на Дядо Коледа.


◊ ПРОГРАМАТА

22 ноември (четвъртък)

. 18:30 ч. - Официално откриване
. 19:00 ч. - Издателство „Унискорп“ – представяне на романа на Кнут Хамсун „
Мистерии“, с гост-водещ Вера Ганчева
. 19:30 ч. - Издателство „Роборид“ – концерт на група NEMO, по романа „Музика от площад „Пикадили“


23 ноември (петък)

. 18:30 ч. – Издателство „ЕМАС“ – представяне на трилогията „
Кристин, дъщерята на Лавранс", от актьори от Младежкия театър.
. 19:30 ч. – Уъркшоп със студенти от специалност „Скандинавистика“. Четене. Представители: д-р Надежда Михайлова (преподавател и ръководител на центъра за научни изследвания и информация „Х. К. Андерсен“), д-р Антония Господинова (ръководител на специалността) и Даниел Фелт - шведски лектор, представител на Шведския институт, Стокхолм.


24 ноември (събота) – ден, посветен на детската аудитория и на автора Ханс Кристиан Андерсен

. 11:00 ч. – Куклен театър – „Огнивото“
. 11:50 ч. – Обявяване на конкурс за детска рисунка на любим герой от приказките на Андерсен
. 12:00 ч. – Уъркшоп за деца, организиран от Центъра за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“ (СУ „Св. Кл. Охридски“), съвместно със студенти от специалност „Скандинавистикa“. Изработване на коледна украса в традиционни цветове – бяло и червено.


25 ноември (неделя)

. 11:00 ч. – Издателство „Ентусиаст“ – театър „Празник на зъбките“ Пук и Чук, с гости „Арт агенция Чочо и Чочо“
. 18:30 ч. – Издателство „Весела Люцканова“ – представяне на книгите на
Ларш Собю Кристенсен


26 ноември (понеделник)

. 18:30 ч. - Издателство „Ентусиаст“ – Любомир Гиздов представя шведските трилъри „
Хипнотизаторът“, Мистериозо“, „P. S. Убийците“ и „Звездата на Стриндберг
(гост Вера Ганчева)


27 ноември (вторник)

. 19:00 ч. - Издателство „Ентусиаст“ – Вера Ганчева и Любомир Гиздов представят „
Калокаин“ от Карин Бойе


29 ноември (четвъртък)

. 18:30 ч. – Издателство „Хемус Груп“ съвместно с Посолството на Кралство Норвегия, представят „Седмата среща“ на Хербьорг Васму


30 ноември (петък)

. 18:30 ч. – Издателство „Колибри“ - Георги Ангелов представя скандинавски автори Хенинг Манкел („Човекът от Пекин“), Катарина Масети („
Мъжът от съседния гроб“), Камила Лекберг („Проповедникът“), Йон Айвиде Линдквист („Когато мъртвите се пробудят“), Стефан Брун („Struggling love“).


1 декември (събота) – ден, посветен на детската аудитория и авторката
Туве Янсон, озаглавен „На гости на муминската долина“

. 11:00 ч. – Детски куклен театър „Илкова“ представят пиеса по мотиви от разказа на Туве Янсон -  „Елхата“
. 16:30 ч. – Съвременни финландски автори


Автор: Организаторите
22.11.2012 г. 13:21
Посетено: 905
Етикети: Кралство Норвегия, София, Книжен център Гринуич, издателства, фестивали, празници, литература, Република Финландия, Кралство Дания, Дни на скандинавскaта литературa
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15889-dni-na-skandinavskata-literatura