Празници / фестивали

Банско филм фест 2012 – отново световни знаменитости в подножието на Пирин

Международен фестивал на планинарския филм - Банско, 21-25 ноември 2012 г.

Банско филм фест 2012 – отново световни знаменитости в подножието на Пирин


◊ СЪБИТИЕТО

От 21 до 25 ноември 2012 г. за дванадесети път Банско ще бъде домакин на Международния фестивал на планинарския филм или както си спечели популярност в последните години – Банско филм фест. Негови организатори са едноименното Сдружение и Община Банско.

В конкурсната и ретроспективната програма на Банско филм фест 2012 ще участват над 110 филма от 28 страни (за първи път – Афганистан, Белгия, Боливия, Дания, Португалия, Швеция) и пет континента. Те представят целия спектър на планинарските спортове – алпинизъм, екстремни ски, парапланеризъм, рафтинг, бейз джъмпинг, планинско колоездене и т.н.


◊ OЩЕ В ПРОГРАМАТА

Ще бъдат показани филмови портрети на едни от най-великите алпинисти в историята – Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Ерар Лоретан, които са били гости на Банско филм фест. Няколко ленти са посветени на уникални постижения, като например първият околосветски полет на самолет, задвижван изцяло от енергията на слънцето или смайващите световни рекорди на французина Серж Авиот за проникване в ледникови пещери.

Около 20 филма са посветени на бита и културата на планинските народи и на екологичните проблеми на планините по цялата планета. Още толкова запознават с едни от най-дивите, най-непристъпните, най-негостоприемните и поради това най-привлекателните кътчета на Земята. Специална програма за деца, ученици и младежи – открити уроци по география и астрономия, филмова програма, конкурси за рисунка и есе.

Официални гости на Фестивала ще бъдат едни от най-известните пътешественици, ловци на приключения, алпинисти и представители на екстремните спортове в света: Алекс Хонълд, Томас Хубер, Симоне Моро, Сандро Филипини, Адам Пустелник, съпрузите Луис Щицингер и Аликс фон Меле и Фолфганг Фашинг.

Повече информация за гостите на: www.banskofilmfest.com

Автор: Организаторите
18.11.2012 г. 15:02
Посетено: 1419
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15852-bansko-film-fest-2012-otnovo-svetovni-znamenitosti-v-podnozhieto-na-pirin