Празници / фестивали

Започва петото годишно време

В духа на европейската карнавална традиция

Започва петото годишно време


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще спази добрата европейска традиция и ще отпразнува откриването на Петото годишно време – карнавалното – със специална програма на 11 ноември от 11 часа. След приключване на тържеството пред сградата, организирано от Община Габрово, празникът ще продължи в Залата на жирафите в ДХС с откриването на две изложби и... още нещо!

Карнавалът: крал на Европа

Това е гостуваща изложба от Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) и е част от голям европейски проект на няколко сродни института. Експозицията представя ритуалите от зимния цикъл на европейските народи (с акцент на Испания, Италия, Словения, Румъния, Македония, Полша, Хърватия и България), сред които и самия карнавал, заедно с множество сродни и съпътстващи културни прояви. Могат да бъдат разпознати сходните фази на карнавала, родството в карнавалната структура и в символиката на карнавалните костюми.

Изложбата ще бъде представена от г-жа Иглика Мишкова, куратор на изложбата, етнолог в ИЕФЕМ – БАН. Ще се прожектира и етноложки филм, съпътстващ представените карнавали.

 

ОЩЕ

ДХС ще покаже за първи път карнавалния костюм – дарение от МАДИ И ЛУИ НЕВЕНС от Аалст, Белгия (за случая аранжиран на сцената на залата). Той е любезно предоставен от семейството карнавалисти и след празника ще заеме място сред експонатите на изложбата „Да живее карнавалът!”, за която е дарен.

Втората изложба е фотографската „Запечатани спомени от ДХС”, с творбите от едноименния конкурс, посветен на 40 г. от рождението на Музея. Конкурсът бе организиран по съвместен проект на ДХС и Медията за градска култура "Елате в Габрово".

„Приказна карнавална магия” за всички гости и карнавалисти са подготвили деца от ОДЗ „Дъга”, Габрово, участници в детския Мини карнавал.

Г-жа Ели Петрова ще представи предстоящото издание на Мини карнавала – 2013 и ще покани децата и гостите на Габрово да участват в него. За всички малчугани на празника в ДХС, Сдружение „Планета Габрово” осигурява сладка изненада – в залата с атракциите „Планета Габрово”.

По случай откриването на карнавалния сезон, Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще работи в неделя, 11 ноември 2012 г.с нормално работно време.

Изложбата „Карнавалът: крал на Европа” ще остане в ДХС до края на месец януари 2013 г. и ще може да се види в зала 8.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
07.11.2012 г. 19:29
Посетено:
1347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15772-zapochva-petoto-godishno-vreme