Празници / фестивали

Сливен тачи Деня на народните будители

Празнични прояви в града под Сините скали

◊ ЗА ПРАЗНИКА

Община Сливен, Регионалният инспекторат по образованието, Сдружение на читалищата и Сдружение „Мати Болгария” организират в града под Сините скали интересни инициативи за честване всенародния празник на будителите.
               
Те ще започнат в навечерието на светлия ден с Кръгла маса за ролята и проблемите на читалищата в съвременните обществени и икономически условия на прехода, обобщени в темата: „Читалищата и местната власт – партньори за устойчиво развитие”.
                
Ученически и читалищни колективи представят изкуството си на организирания в зала „Зора” празничен концерт по случай Деня на будителите – 1 ноември. За изявите си и участието в олимпиади, национални и международни състезания по различни дисциплини, община Сливен награждава с грамоти ученици и учители. Техните имена бяха оповестени на тържествената сесия по повод Деня на Сливен – Димитровден.
             
Делото на народните будители ще бъде почетено с панихида, а гробовете, намиращи се в Новоселските гробища – окичени с цветя от признателните граждани, от ръководителите на общината и областта и обществени организации. Те ще поднесат и гирлянд пред паметника на Войводата Хаджи Димитър и на сливенските възрожденци, намиращ се на едноименния градски площад.
           
Сливенският творец Николай Султанов, почетен гражданин, представя пред ценителите експонати от  документалната си изложба под наслов „Портрети и скулптори”. Тя ще бъде открита от директора на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
31.10.2012 г. 10:40
Посетено:
1625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15699-sliven-tachi-denya-na-narodnite-buditeli