Празници / фестивали

Празници на фолклора и етнографията "Шишманови дни 2012"

По случай 150-годишнината от рождението на проф. Иван Д. Шишманов и 120-годишнината от създаването на Народния музей

Празници на фолклора и етнографията "Шишманови дни 2012"


◊ СЪБИТИЕТО

На 31 октомври 2012 г. (сряда) в 18:00 ч. ще се открият празниците на фолклора и етнографията "Шишманови дни 2012".

"Шишманови дни 2012" се организират от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН по случай 150-годишнината от рождението на големия български министър и европейски учен и общественик проф. Иван Д. Шишманов и 120-годишнината от създаването на Народния музей.

Събитията се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Маргарита Попова, Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на културата с генералното спонсорство на Корпоративна търговска банка АД и с медийната подкрепа на БНР, Телевизия СКАТ, Сънрайз Мюзик, МетроМедиа и телевизия „Фолклор”. В програмата има разнообразни събития за всяка публика.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

В сряда – 31 октомври се открива изложбата „120 години Народен музей”, която представя цялата етническа карта на България, както и най-старите запазени етнографски ценности от фонда на Националния етнографски музей (от ХVІІ в. насам).

В петък – 2 ноември – в Чехословашкия клуб „Т. Г. Масарик” в София ще се проведе за втори път Националният конкурс-надпяване, който тази година е посветен на празнуваните юбилеи и на Сборника за народни умотворения и народопис – поредица, излизала в България без прекъсване от 1891 г. В същия ден от 18:30 ч. ще се проведе и Гала концертът на лауреатите от конкурса, в който ще вземат участие като гости звезди на българския фолклор като Диди Кушлева, Стоян Варналиев, Лиляна Галевска, Костадинка Танчева и Иван Андонов и др.

В събота – 3 ноември – ще се проведе вече станалият традиционен Ден на отворените врати в Етнографския музей, където между 10 и 17 ч. всички посетители безплатно ще могат да се включат в занаятчийски ателиета (грънчарство, иконопис, женски занаяти, копаничарство), игри, уроци по танци, фолклорно караоке и много др.

На 6 ноември, вторник, в Етнографския музей ще се проведе научната конференция „Въобразеният българин”, която ще събере не само наши, но и чуждестранни учени в търсене на образа на българина.

Входът за всички събития е свободен.

Междувременно изтекоха и сроковете на двата национални ученически конкурса за есе и рисунка – награждаването на победителите също ще се проведе в рамките на "Шишманови дни 2012".

Автор:
ИЕФЕМ-БАН
Публикация:
29.10.2012 г. 15:19
Посетено:
1674
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15677-praznitsi-na-folklora-i-etnografiyata-shishmanovi-dni-2012