Празници / фестивали

Фестивалът Sofia Contemporary започва с изложба във “Fabrica 126”

Първото издание продължава с изложби в цяла София до 11 ноември

◊ ОТКРИВАНЕТО

На 19 октомври започна първото издание на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary. Откриването беше точно в 19:46 ч. във “FABRICA 126” (бул. „Мария Луиза“ 126) с изложбата „Сегашно продължително“.

Изложбата включва 10 видео инсталации на 9 автори от Израел, България, Китай, Турция-Германия, Швеция, Южна Африка, Полша, Чехия, Испания и Русия. Видео инсталациите дискутират различни теми от съвремието като глобализацията, смъртната присъда, гастарбайтерите и живота на емигранта, политическите режими и гражданските права, половите стереотипи, революционния порив на човека, политическата история на света, отчуждеността и войната, властта и комерсиализацията.

Официалното фестивално откриване беше съпътствано от музикално парти на Dj Hint. Диджеят изгражда своя стил с даунтемпо бийтове, хип хоп, електроника, а напоследък – и с великобритански бас, хаус, фънк и геръдж. Още дебютният му албум "Portakabin Fever" (Ninja Tune)  е посрещнат с бурни овации поради чудатия и уникален подход към даунтемпо музиката.

Фестивалът Sofia Contemporary продължава до 11 ноември на различни локации в София.


◊ ОЩЕ СЪБИТИЯ

Инсталацията „Park View“ на един от най-активните български творци Лъчезар Бояджиев ще бъде разположена пред Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Тя ще остане там до края на фестивала, 11 ноември.

Инсталацията „Издишай II“ на Кирил Кузманов ще може да бъде видяна във FABRICA 126.

Пред Билетен център НДК ще бъде инсталацията „Кой иска да живее вечно?“. Тя е изградена от палатки и е във формата на пирамида. В нея авторът Викенти Комитски се заиграва с „пирамидата” като символ на жилище за вечно пребиваване и с „палатката” – за временно.

На 20 октомври от 18:27 ч. във VIVACOM Art Hall предстои официалното откриване на друга видео-изложба от фестивала Sofia contemporary – „Последният бунт“, дело на AES+F. Инсталацията поставя в диалог героизма и съвремието – време, в което войните, подвизите и патосът са просто част от едно масово виртуално зрелище. AES+F са група руски артисти: Татяна Арзамасова, Лев Евзович, Евгени Святски и Владимир Фридкес. Творбите им са обиколили много биеналета на изкуството като Венеция, Лион, Сидни, Москва, Хавана, Истанбул, Сеул и др. и са участвали в престижни групови и самостоятелни изложби в цял свят.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2012 г. 15:31
Посетено:
1314
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15612-festivalat-sofia-contemporary-zapochva-s-izlozhba-vav-fabrica-126