Празници / фестивали

Фестивалът на Робърт де Ниро гостува на So Independent

Американски кинаджии идват за фестивала в София от 25 октомври до 4 ноември

Фестивалът на Робърт де Ниро гостува на So Independent
Плакат за филма "Един до друг"


◊ СЪБИТИЕТО

Филмовият фестивал за американско независимо кино So Independent представи тазгодишните специални гости от света на киното, които ще гостуват в София за третото издание на фестивала. So Indepedendent ще се проведе между 25 октомври и 4 ноември в софийските кина „Люмиер“, „Дом на Киното“, „Евро Синема“, „Синема Сити“ и „Зала 1“ на НДК.

Тази година So Independent ще предложи 6 майсторски класа в областта на продуцирането, филмовата режисура, сценарий за филм, дистрибуция и късометражно кино.

У нас ще дойдат и двама представители на Tribeca Film Festival и Tribeca Film Institute, за да обсъдят възможностите за копродукции. Фестивалът в Трибека е основан от големия американски актьор Робърт де Ниро.


◊ ГОСТИТЕ

Джъстин Сласа, който заедно с Киану Рийвс е продуцент на филма „Един до друг“ („Side By Side“), е сред гостите на фестивала тази година. Неговият филм изследва развитието на киното и влиянието на дигитализацията чрез подробни интервюта с холивудски майстори като Дани Бойл, Джеймс Камерън, Дейвид Финчър, Джордж Лукас, Дейвид Линч, Кристофър Нолан, Робърт Родригес, Джоуъл Шумахер, Мартин Скорсезе, Стивън Содърбърг, Ларс фон Триър и Анди Уашовски.

Филмът „Долината на светците“ („Valley of Saints“), който взе тазгодишната награда на публиката на фестивала Sundance, ще бъде представен от композитора на музиката Мубашир Мохи-уд-Дин. Филмът разказва за лодкар от Кашмир, който развежда туристи из езерото, но решава да избяга заедно с най-добрия си приятел. Превратът, който осъществяват военните, обаче забавя бягството им и те се оказват в капан в селото на лодкаря, намиращо се на езерото. Това е първият филм, заснет сред застрашените от изчезване множество общности около езерото на Кашмир.

„Марина Абрамович: Артистът присъства“ („Marina Abramovic: The Artist is Present“) ще бъде представен от режисьора си Матю Ейкърс. Филмът ни въвежда в света на радикалната артистка и пърформър Марина Абрамович и проследява подготовката за един от най-важните моменти в живота й – обща ретроспектива на творчеството й в „Музея за модерно изкуство“ в Ню Йорк. „Марина Абрамович: Артистът присъства“ взе наградата на публиката за документален филм на фестивала в Берлин тази година, наградата за най-добър документален филм на филмовия фестивал в Сараево 2012, както и получи номинация за най-добър документален филм на тазгодишния фестивал Sundance.

„Една нощ“ (Una Noche) ще бъде представен от Иън Холъндер, програматор на “Tribeca Film Festival”. Филмът вече взе наградите за най-добър актьор, за операторско майсторство и за най-добър нов режисьор, както и номинация за най-добър филм на фестивала на Робърт Де Ниро „Tribeca“. „Една нощ“ e филм на Луси Мълой – дебютантка, влизаща в игралното кино след образование в Оксфорд и Ню Йорк Юнивърсити. Луси е нюйоркчанка, но „Una Noche” e кубински филм. Или, както е вписан в каталога - “US-Cuba-UK co-production”. Действието на филма се развива по улиците и бедните квартали на Хавана, а последната една трета от него... на два квадратни метра сал в океана. Трима тийнейджъри се опитват да избягат от Куба и да стигнат до заветното Маями, водени от въжделения, любов и чиста човешка преданост един към друг.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.10.2012 г. 16:30
Посетено:
1478
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15601-festivalat-na-robart-de-niro-gostuva-na-so-independent