Празници / фестивали

Фестивал "Камерна сцена София" 2012

Есенни концерти, 12.10. – 7.12.2012 г., Софийска градска художествена галерия

Фестивал "Камерна сцена София" 2012


◊ СЪБИТИЕТО

За седма поредна година, от 12 октомври до 7 декември, Дирекция „Култура“ на Столична община организира Фестивала „Камерна сцена София”. След интересните десет концерта в пролетната „Камерна сцена София” през месеците април–юни, сега предстоят още дванайсет срещи в Софийската градска художествена галерия, сред картини от фонда й, представени в изложбата „Възможната история. Българското изкуство през колекцията на Софийска градска художествена галерия”, посветена на 60-годишнината от съществуването на СГХГ като самостоятелна институция.

Фестивалът „Камерна сцена София 2012” е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.

Входът за събитията от програмата е свободен.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

В есенните концерти са включени изтъкнати имена на състави и инструменталисти със стилни програми и поредица от премиерни изпълнения. Ще се срещнем отново с Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, който триумфиращо продължава своя юбилеен 50-годишен сезон – сега под диригентството на Иван Стоянов и с участието на цигуларката Велика Цонкова ще звучат италиански премери; квартет „Димов” с Бетовенова програма, квартет „Еолина”, както и джаз формацията „София” с ръководител Бойчо Дечев.

С дамския струнен квартет „Хорс” свири арфистката Ана-Мария Равнополска-Дийн. Програмата на камерното дуо Росен Идеалов – кларинет, и Мария Мирчева – пиано, е посветена на 150-годишнината от рождението на Кл. Дебюси и 100-годишнина от рождението на Дж. Кейдж.

Клавирното трио Ирина Стоянова – цигулка, Иван Лалев – виолончело, и Марияна Теофилова – пиано, включва и премиерата на творба от младия Светослав Кърпаров.

В концерта на Мартин Хавелик (Чехия) и младите виолончелистки Любомира и Виктория Вербовски (Словакия), с участието на Василена Савчева-Вербовска (Словакия) – пиано, присъстват и първи изпълнения в България на чешкия композитор Б. Мартину и словашкия съвременен автор Вл. Годар.

В концерта „Дебюти” се представят четири талантливи деца: Ивана Желева и Ния Лечева – цигулка, Сирма Баръмова – виола, и Радина Георгиева – виолончело.

Акцент са и двата хорови концерта. Проектът на Камерен хор „Средец”, с диригент проф. Ал. Куюмджиев, „История в музика” включва българската музика от XII до XXI век с оригинални транскрипции от невмена нотация и аранжименти. Програмата на Камерен хор „София”, с диригент М. Русева, е палитра предимно от съвременни духовни песнопения от български и чуждестранни автори.

Партньори на Дирекция „Култура” в организацията на „Камерна сцена София” са общинските културни институти „Надежда” и „Красно село”.



. Цялата програма можете да видите на: http://www.sofia2019.bg/bg/node/883

Автор:
Столична община
Публикация:
11.10.2012 г. 13:01
Етикети:
фестивалкамерна музикамузикаСтолична община
есенни концерти
Фестивал Камерна сцена София 2012
Посетено:
2128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15557-festival-kamerna-stsena-sofiya-2012