Празници / фестивали

Шести фестивал "Изкуството на барока"

06 октомври – 26 ноември 2012 г.

Шести фестивал "Изкуството на барока"


◊ СЪБИТИЕТО

На шести октомври започва шестото издание на Фестивала "Изкуството на барока", организиран от сдружение Luxuria Europae. Той се утвърди като единствен по рода си у нас фестивал за старинна европейска музика, изпълнена на оригинални инструменти от епохата. Фестивалът "Изкуството на барока" е част от календара на  културните събития на Столична община през 2012 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

За шеста поредна година през месеците октомври и ноември столичани и гости на София ще се насладят на фина селекция от най-емблематичните произведения от XVIII и XIX век. В програмата са включени премиери, нови за българската публика изпълнители – звезди на международната сцена като Алън Размунсен - клавесин, Боян Чичич - цигулка, плеяда френски певци, както и добре познати и обичани родни инструменталисти, а също и образователни прояви за деца и студенти. Българските таланти Зефира Вълова и Тодор Петров ще гостуват също на сцената на Кюстендил и Велико Търново, за да направят съпричастни към огромното богатство на бароковата музика меломаните и там.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Концертните програми са подбрани според предпочитанията както на публиката, така и на музикантите. Сред акцентите  на фестивала са:

• 6 октомври: концерт на ансамбъл Кордевенто с „Годишните времена“ от Вивалди, изпълнени на блокфлейта;
• 14 ноември: гостуване на Бароковия оркестър на Европейския съюз с програма, пренасяща ни в Рим около 1700 година;
• 30 октомври: вълшебният свят на Шуберт с очарователния френски баритон Ален Бюе;
• 21 ноември: "Парижките квартети" на Телеман, поднесени от флейтиста Алексис Косенко и неговите „Посланици“ на стойностната музика;
• 24 ноември: първото изпълнение в България на операта „Баядерки“ от Кател, специално написана за Наполеон, под диригентската палка на Дидие Талпен с участието на словашки и чешки оркестър и НФХ „Светослав Обретенов“.

Концертите се провеждат в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, зала „България”, Евангелска методистка църква "Д-р Лонг", а образователните прояви - в НМА „Панчо Владигеров“ и Народно читалище „Славянска беседа“.



. Програмата на Фестивала: http://www.luxuriaeuropae.com/?inc=page&id=291&pid=265&lang=bg&aid=7
Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
05.10.2012 г. 14:12
Посетено:
1572
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15516-shesti-festival-izkustvoto-na-baroka