Празници / фестивали

Авангардни визуални пърформанси на Хироаки Умеда

Японският творец излиза за Sofia Dance week

Авангардни визуални пърформанси на Хироаки Умеда


◊ СЪБИТИЕТО

„Човек-машина в действие” – така вестник „New York Times“ определя забележителния японски артист Хироаки Умеда, който идва у нас по покана на Sofia Dance week. Двата му соло пърформанса „Haptic“ и „Adapting for Distortion“ ще бъдат представени на 5 октомври от 20 часа в Зала 1 на НДК в София.


◊ ЗА ПЪРФОРМАНСИТЕ НА УМЕДА

Обичайно танцовите компании пътуват с голям екип от танцьори, хореограф, технически директор, специалист по музикално оформление, специалист по видео инсталации и мениджър. Хироаки Умеда обаче съчетава всички тези професии. Той е автор на музиката и визуалния сценарий към пърформансите, на хореографията и изпълнението, в което плъзгащите се движения сякаш вливат истински ток в тялото му.

Само в последните няколко месеца пърформансите му предизвикаха истински фурор на едни от най-престижните танцови фестивали и сцени в света – Лион, Виена, Дюселдорф, Брюж, Монреал, Буенос Айрес и Мюнхен.  

„Смесвайки танц, дигитална образност и видео инсталация, Умеда се облива с движеща се светлина и се трансформира, за да спре изведнъж. Той отказва да развие образите и идеите: те са там, можете да правите с тях каквото поискате, или просто нищо”, пише в рецензия за Умеда вестник „Independent“.

Съвременен танц и хип-хоп стилистика се смесват, за да разхвърлят електричество в пространството и да пренесат зрителите в една сюрреалистична вселена. Един човек, една идея и една невероятна вечер, която няма да ви остави да спите, обещават организаторите от Sofia Dance week.

Петото издание на международния танцов фестивал се провежда от 29 септември до 6 октомври в залите на Националния дворец на културата.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
04.10.2012 г. 14:32
Посетено:
1448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15508-avangardni-vizualni-parformansi-na-hiroaki-umeda