Празници / фестивали

Sofia Contemporary - нов фестивал за съвременно изкуство

"Сегашно продължително" е темата на фестивала от 19 октомври до 11 ноември

Sofia Contemporary - нов фестивал за съвременно изкуство


◊ СЕГАШНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУСТВО

В продължение на три седмици между 19 октомври и 11 ноември 2012 първият международен фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary ще преобрази столичните улици и пространства в малко по-цветни, малко по-алтернативни и малко по-оживени от разнообразни артистични средства, традиционни и нови медии на съвременното изкуство.

Фестивалът ще дискутира различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност. Куратор на първото издание на Sofia Contemporary e Яра Бубнова, а темата е „Сегашно продължително”.

В първото издание на фестивала участват както утвърдени, така и млади автори от България и света.  Повечето от техните творби са разработени специално за фестивала в София.


◊ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФЕСТИВАЛА

Световноизвестният художник РИРКРИТ ТИРАВАНИДЖА ще реализира проекта „Обществено кино на тиха пресечка“. Съществен момент в произведенията на Тираваниджа e комуникацията между публиката. Както самият той казва, не е важно какво виждаш, а какво се случва между хората.

Един от акцентите в програмата е участието на формацията DESTRUCTIVE CREATION. Зад името се крият артистите, които изрисуваха Паметника на Съветската армия и провокираха един от най-оживените дебати в общественото пространство у нас. С проявите си те заявявaт по "най-крещящия възможен начин отдавна утвърдени в обществото граждански позиции". Те определят изкуството си като адекватната реакция на голяма част от младите хора в България, а не като геройска проява.

Намесата в градска среда, която групата DESTRUCTIVE CREATION разработва за пилотното издание на Sofia Contemporary, е свързана с промяна на функцията на характерен за софийския градски пейзаж елемент. Една отдавна неработеща регулировъчна кабина ще се превърне за периода на фестивала в беседка със свободен достъп. Така бившата "караулка" – символ на контрола – ще стане ново място за срещи на жителите на София.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.09.2012 г. 13:36
Посетено:
1566
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15475-sofia-contemporary-nov-festival-za-savremenno-izkustvo