Празници / фестивали

Sofia Dance Week 2012 започва със "Standarts"

Хип-хоп спектакълът на Пиер Ригал открива фестивала на 29 септември от 20.00 ч. в зала 1 на НДК

Sofia Dance Week 2012 започва със "Standarts"
Кадър от спектакъла на Пиер Ригал "Standarts"


◊ ОТКРИВАНЕТО

Официалното откриване на Sofia Dance Week 2012 е на 29 септември (събота) от 20.00 часа в зала 1 на НДК с хип-хоп спектакъла „Standards” на френския хореограф Пиер Ригал.

Веднага след края на представлението е стартът на откриващото парти с DJ DENA и DJ It’s Personal в зала 9 на НДК. Входът за партито е безплатен при показване на билет от спектакъла „Standards”.

Фестивалът продължава до 6 октомври в залите на Националния дворец на културата.


◊ КОЙ Е ПИЕР РИГАЛ

Хореографът на “Standarts” започва да танцува на безумно късните 29 години. За традиционните професии това е съвсем нормална възраст за старт в кариерата, но в сферата на танца нещата стоят по съвсем различен начин. Въпреки това той е световноизвестен и един от най-успешните хореографи и изпълнители в сферата на съвременния танц в момента.
 
Преди да започне да танцува, Пиер Ригал е бил спортист в дисциплината бягане на 400 метра с препятствия. След контузия, той прекратява спортната си кариера и се отдава на танца. Интересно е, че основен похват в работата му е създаването на препятствия, които след това трябва да се разрешат. Докато в спорта се търси най-ефикасния начин, без оглед на неговата красота, в изкуството често е обратното. Понякога обаче се оказва, че простото и ефикасно решение в танца също може да е носител на красота.

Пиер Ригал завършва икономика и математика в университета. Той се вдъхновява от прецизността на точните науки и от геометрията, осмислена като движение. За него математиката е висша форма на знание, което я доближава до поезията на танца.

Първият му спектакъл „Erection”, който Пиер Ригал създава на 29 години, e соло проект. Това е голямо предизвикателство за всеки танцьор, особено за някой, който тепърва навлиза в тази сфера. Причината се оказва напълно алтруистична. „Не искам да ангажирам други хора в тази мъка”, си е казал той.

Спектакълът „Standards” се реализира от 8 хип-хоп танцьори (4 жени и 4 мъже), които се занимават с хип-хоп от 10 години и специализират в различни стилове на танца: брейк, джаз, хаус, фрий стайл, контактен танц, поп, попинг. Измежду танцьорите в спектакъла на Регал е и Steve Kamseu, който през 2009 г. става победител в най-голямото международно хип-хоп състезание в света Juste Debout, Франция. В състава има и любовна двойка – Camille Regneault и Julien Saint Maximin. Те се срещат за спектакъла „Asphalte”, който българската публика видя през 2009 г.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.09.2012 г. 10:04
Посетено:
1348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15471-sofia-dance-week-2012-zapochva-sas-standarts