Празници / фестивали

Испански страсти на сцената на Sofia Dance Week 2012

Glitch-Bound - 2 октомври, 20.00 часа, зала 2 на НДК

◊ СЪБИТИЕТО

Гостува Томас Нуун и неговата трупа Thomas Noone Dance


Институт Сервантес - София кани българските зрители да се насладят и опознаят испанския съвременен и традиционен танц в рамките на Sofia Dance Week 2012. За първи път танцовото изкуство на страната се представя по толкова богат и разнообразен начин. Изключителното испанско участие на фестивала тази година обхваща филмова прожекция, танцови спектакли и среща на живо с танцьори от съвременната испанска хореография.

Поредицата събития, посветени на испанския танц, започна с въздушния спектакъл на трупата Delrevés и продължи с документалния филм „Как танцуват в Испания?” на 27 септември в Институт Сервантес в рамките на Sofia Dance Week Cinema. Лентата представлява преглед на най-доброто от танцовата сцена и среща с тридесет испански трупи, сред които са танцьори и хореографи като Бланка Ли, Куки Херес, Белен Лопес и много други.

Испанският гост на Sofia Dance Week 2012 е един от майсторите на съвременния танц Томас Нуун и неговата трупа Thomas Noone Dance. Създадена през 2001 г. в Барселона, трупата изследва границите на техническите възможности на тялото, за да ги използва оптимално за предаването на емоционални състояния и драматургични ситуации. В представленията им участват артисти от различни области на съвременното изкуство – композитори, музиканти, художници, което ги прави интердисциплинарни, смесващи разнообразни техники и средства.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Glitch-Bound е най-новата постановка на трупата. Спектакълът се състои от две контрастиращи части, максимално натоварени с емоции. Напрегнат ритъм, експресивен танц и бързо сменящи се драматични ситуации са основата на един спектакъл, който изследва възможностите на човешкото тяло посредством простотата на формите, съчетани в динамична хореография.

Основният сюжет в Glitch е опитът да се изгради диалог посредством танц, но пълноценно общуване не успява да се случи – то е постоянно саботирано от glitch, неволни грешки, които преобръщат ситуациите, сменят темпото и разменят ролите на участниците. Внушението на спектакълът е, че стремежът към пълноценен диалог е също толкова същностен за човешката природа, колкото и самото разминаване.

Bound (от англ. „ограничен, затворен”, „свързани заедно”) от своя страна се занимава с въпроса за творческата свобода и с привидния парадокс, че пълното подчинение на един принцип носи тотална творческа свобода.

Спектакълът ще е състои на 2 октомври от 20.00 часа в зала 2 на НДК. Веднага след представлението трупата ще се срещне с публиката на сцената на зала 2.


Очакваме ви!


Автор: Институт Сервантес - София
28.09.2012 г. 16:23
Посетено: 1166
Етикети: Институт Сервантес - София, Испания, спектакъл, съвременен танц, Sofia Dance Week 2012, испански танци, Thomas Noone Dance, Томас Нуун, Glitch-Bound
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15464-ispanski-strasti-na-stsenata-na-sofia-dance-week-2012