Празници / фестивали

Иво Димчев и Дена – българите на Sofia Dance week 2012

Иво Димчев представя "Париж", Дена идва с електронно парти

◊ ИВО ДИМЧЕВ И ХРИСТИЯН БАКАЛОВ ПРЕДСТАВЯТ „ПАРИЖ”

На 3 октомври от 20 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер”) хореографът Иво Димчев и танцьорът Християн Бакалов ще представят своя спектакъл „Париж”. Представлението ще покаже живота в изгнание и града, осигурил убежище на повече емигранти, отколкото всеки друг европейски град. Париж е бил спасителна дестинация още за първите бежанци от съветския режим в началото на 20-те години на 20. век, както и за интелектуалния елит, бягащ от репресивните политически режими в света (латино-американски, африкански или китайски).

„Париж” е концептуално дело на Иво Димчев, който от години живее и работи в Белгия и е една от емблемите в съвременния танц и пърформанс. Представленията му са в граничните пространства между театъра, танца, пърформанса, физическата инсталация. Те са изключително двойнствени заради едновременното наличие на болезненост и ирония, автобиографичност и измислица, откровение и изкуственост, мяра и извънмерност, красота и грозота. Димчев има участия в престижни танцови форуми в цял свят, носител е на множество награди, а тази година неговото представление „The P Project” беше избрано да закрие най-големия фестивал за съвременен танц ImPuls Tanz във Виена.
 
Изпълнението на спектакъла „Париж” е поверено на световноизвестния български танцьор Християн Бакалов. Той завършва Държавното хореографско училище, а през 1991 г. се присъединява към световноизвестната балетна трупа „Младия балет на Франция”. В периода 1992-1999 г. е част от трупата на Националния хореографския център за съвременен танц „Claude Brumachon” в Нант, Франция. От 1999 г. досега Християн Бакалов е артист на свободна практика. Работи с най-успешните и известни режисьори и хореографи като Jerome Bel, Robert Wilson, Jan Farbre и Иво Димчев. „Париж” е първият от трите проекта на Иво Димчев, в които Бакалов участва.


◊ ДЕНА ОТКРИВА SOFIA DANCE WEEK С ЕЛЕКТРОННО ПАРТИ

Българската изпълнителка Дена, която работи в Берлин, идва за откриването на световния танцов фестивал Sofia Dance week. Електронното парти на Дена ще бъде на 29 септември от 21:30 ч. в зала 9 на НДК, веднага след откриващия спектакъл „Standards” на световноизвестния френски хореограф Пиер Ригал. Шоуто ще е безплатно за всички, закупили билет за някой от спектаклите на Sofia Dance week, а за останалите желаещи входът ще е на цена от 5 лв.

Дена, или Деница Тодорова, покорява берлинската клубна сцена със своята музика, смес между хип-хоп, денс, алтърнатив и електроника. Свежото й ъндърграунд звучене не остава незабелязано и тя става част от редица проекти на световни звезди. Била е вокалистка в двата албума на "The Whitest Boy Alive", подгрявала е американска хип-хоп група "Das Racist" и норвежката инди рок банда "Kakkmaddafakka".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Петото издание на Sofia Dance week ще се проведе от 29 септември до 6 октомври в залите на НДК в София. Билети за спектаклите могат да се купят от Билетен център – НДК и в мрежата на „Евентим”.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
24.09.2012 г. 19:06
Посетено:
1544
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15447-ivo-dimchev-i-dena-balgarite-na-sofia-dance-week-2012