Празници / фестивали

Танци по фасадата на НДК и кино подгряват Sofia Dance Week

Фестивалът започва на 29 септември

Танци по фасадата на НДК и кино подгряват Sofia Dance Week
На снимката: спектакълът „Guateque“


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Филмова програма и танцово шоу върху фасадата на НДК ще подгряват седмицата на съвременния танц в София, която ще се проведе от 29 септември до 6 октомври. Sofia Dance week се провежда за пети път в столицата. Фестивалът ще има съпътстваща програма, която ще се състои от уъркшопи, ателиета, събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца. Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от Билетен център – НДК и в мрежата Евентим.


◊ ТАНЦИ ПО СТЕНИТЕ

На 23 септември от 20:30 ч. фасадата на Националния дворец на културата ще се превърне в сцена на музика, танц и акробатика под звездите. Танцовата компания DELREVÉS от Испания ще представи забележителното си представление „Guateque“. Артистите ще танцуват „вертикално” върху фасадата на НДК откъм ул. „Фритьоф Нансен”, а музика на живо ще се грижи за доброто настроение на публиката. Софиянци ще могат да се насладят абсолютно безплатно на представлението, част от проекта „Новото лице на НДК”, който се осъществява с подкрепата на Програма Европа на Столична община.

Спектакълът „Guateque“ обединява различни художествени езици като съвременен танц, дигитални изкуства, театър и вертикален танц, използвайки архитектурата като средство за движение. В разрез с типичната хоризонтална сцена, тук всичко е обърнато вертикално, а танцьорите като истински акробати, поддържани само от въжета, изследват физическите си възможности и предизвикателствата на стената в уникален синхрон. „Стремим се да пренесем зрителите в паралелен свят – свят, в който е възможно да летиш, в който не съществува гравитация...”, споделят самите артисти.

„Guateque“ разказва за една купонджийска нощ. Какво търсим, какво е възможно, какво се е случило и какво не. Мъж и жена преживяват различни срещи в нощта и пред зрителите се разиграват типични сценарии на социални отношения - прелъстяване, борба за власт между половете, чувство за несигурност, гордост, страх. С езика на тялото са представени ролите, които всички играем в реалността. Отношенията между двамата кулминират във вертикален суинг, връщащ ни към музикалната комедия от 70-те години на 20. век.


◊ ИСПАНСКАТА ТАНЦОВА СЦЕНА

Документалният филм „Как танцуват в Испания?” ще представи най-доброто от испанската танцова сцена. Благодарение на институт „Сервантес“ зрителите ще се запознаят с Бланка Ли, Куки Херес, Белен Лопес и други. Прожекцията е с вход свободен на 27 септември от 19.00 часа в институт „Сервантес“.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.09.2012 г. 23:11
Етикети:
Sofia Dance weekсъвременен танцтанц
вертикален танц
танц НДК
танц върху фасадата
Посетено:
1324
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15411-tantsi-po-fasadata-na-ndk-i-kino-podgryavat-sofia-dance-week