Празници / фестивали

Финал на националната инициатива „Забавното лятно четене”

Кои са най-четящият град, най-четящото училище, най-четящото дете и най-четената книга през лятната ваканция тази година

◊ СЪБИТИЕТО

Финал на националната инициатива „Забавното лятно четене” и обявяване на резултатите за лято 2012


Ще разберете, кои са най-четящият град, най-четящото училище, най-четящото дете и най-четената книга през лятната ваканция тази година

17 септември от 17:00 ч.
в Американския център в Столична библиотека


Освен обявяването на резултатите от „Забавното лятно четене“, ще се проведе голям детски празник с много награди и изненади. Празникът ще открие директорът на Столична библиотека Михаил Белчев, който ще разкаже как инициативата се разраства и за все по-голямата подкрепа от страна на институциите и общините в цяла България.

Гости на събитието ще са:
. Тодор Чобанов, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“;
. Янка Такева, председател на синдиката на българските учители;
. Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието
и посланиците на детското четене:
. детската авторка Маги Благоева
. актьорът Ивайло Захариев.


Жюстин Томс – създател на сайта Az-deteto.bg, и Спаска Тарандова – зам.-директор на Столична библиотека, ще обявят победителите в следните категории:
. Най-четящ град в България;
. Най-четящо училище в страната;
. Най-четящо дете;
. Най-интересен коментар за книга - Специална награда от издателство "Инфодар".


◊ ЗА ЗАБАВНОТО ЛЯТНО ЧЕТЕНЕ 2012

Инициативата „Забавното лятно четене“ набира все повече популярност. Над 5000 деца участват в нея от старта й през 2011 г. През последната година свой онлайн читателски дневник са попълнили над 3000 деца от 127 населени места от цялата страна. В надпреварата за най-четящ град начело излизат няколко града. Това са Стара Загора, София, Русе и Варна.

Партньорите, които застават зад инициативата и благодарение на които тя е възможна са ПОК "Доверие", МТел и издателствата "Кибеа", "ИнфоДар", "Enthusiast" и "Кръгозор". Благодарение на тяхната голяма подкрепа се осъществи лятното турне на „Забавното лятно четене“ в 7 български града – Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пазарджик и Кюстендил. Детските отдели на библиотеките в тези градове получиха по един електронен четец от МTел и дарения от книги от издателствата партньори.

Организаторите са щастливи, че инициативата „Забавното лятно четене“ е все по-популярна и харесвана и събира все повече малки приятели и съмишленици, с които да продължат и през лято 2013.

Очакваме Ви!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА

Българският детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека си поставиха за цел да проведат мащабна лятна кампания за насърчаване на детското на четене с реално измерими резултати и попълване на онлайн читателски дневник. Кампанията протича през месеците на лятната ваканция на учениците – 1 юни – 15 септември и е с национално покритие. На децата са предоставени списъци с книгите – задължителна литература за четене от 1 до 7 клас и допълнително препоръчани книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата.

При старта на инициативата се канят децата и техните родители да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели. Те се разпределят по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

Чрез онлайн читателския дневник в края на ваканцията се определят – най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за лятото. Инициативата "Забавното лятно четене" започна през лято 2011, тази година е нейното второ издание.


Автор:
Организаторите
Публикация:
17.09.2012 г. 13:40
Етикети:
детски книгикнигичетене
ученическо четене
четене и книги
забавно четене
лятно четене
Посетено:
1534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15393-final-na-natsionalnata-initsiativa-zabavnoto-lyatno-chetene