Празници / фестивали

ХVІІ Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите"

12-17 септември 2012 г., гр. Сандански

ХVІІ Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите"


◊ СЪБИТИЕТО

Седемнадесетото издание на Балканския младежки фестивал "Младостта на Балканите" (БМФ) ще се проведе от 12 до 17 септември 2012 г., в гр. Сандански и региона.

Най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа се организира от Сдружение “Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите”, неправителствена организация, която работи с млади хора, които са включени пряко в дейността ни. Ние организираме ежегодно фестивала под мотото “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!”.

Вече 17 години организираме най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа, с много ентусиазъм и вяра в силата на младежкия талант, креативност и отговорност. Тази година в него ще участват над 600 младежи от 17 страни, а в организацията му са включени над 50 доброволци от България, на възраст между 16 и 30 години и благодарение на Европейската комисия и програма „Младежта в действие” за организацията му през 2012 г. пристигнаха 24 доброволци от Гърция, Италия, Испания, Македония, Сърбия, Полша, Португалия и Турция.


◊ В ПРОГРАМАТА

В програмата на седемнадесетото издание на фестивала включихме следните прояви:
. Барабанен кръг, Дефиле на участниците;
. Концерти, с участие на над 400 млади артисти, танцьори, певци и музиканти, а също и утвърдени и популярни изпълнители и групи, звезди от България, Албания, Македония, Турция, Италия, Литва, Естония и др;
. Фестивални конкурси: Конкурс за най-добър млад поп-рок изпълнител, Конкурс за най-атрактивна фестивална фолклорна двойка „Младостта на Балканите”, Конкурс за фотография „Всички различни, но не безразлични”;
. Балканско младежко парти;
. Сцена за съвременни улични изкуства - йога на смеха, Брейк битка Магия, работилници за временни татуси, графити и бижута;
. Изложба за фотография и живопис “Жега, Жажда, Живот”, с участие на фотографите Морфо Пиро (Кипър) и Петя Кутлева (България) и уникалния художник Михаел Галчев, от София;
. Младежки еко-хепънинг „Less is more”;
. Младежка кръгла маса “Партньорство сега и за в бъдеще”;
. Пикник и спортен празник „Балканите да вдигнем на крака, със спорт, игри и веселба”;
. Запознаване с исторически, културни, етнографски и туристически забележителности на Сандански и региона, и най-новия ни проект, който дава нова насока за развитието на фестивала - хепънинга „Sintica: Традиции и перспективи”. Този уникален проект има за цел да популяризира сред младите хора от региона възможностите за развитие и реализация на тях самите, а също и на региона в областта на лозарството и винопроизводството, чрез представяне по атрактивен и запомнящ се начин на традицията за производство на вино.

Благодарение на Балкански младежки фестивал, идеята за "Балкани без граници" – граници, изградени от предразсъдъци, стереотипи, недостатъчно познаване и разбиране на другия – процъфтява и има отражение в многобройните приятелства и партньорства, които продължава да създава, като през изминалите 17 години, в него са участвали над 12 000 младежи от 28 страни, от цяла Европа.

Председател на Фестивалния организационен комитет на ХVІІ Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите” е кмета на Община Сандански г-н Андон Тотев.

Под патронажа на Национален цeнтър „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН.

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.09.2012 г. 13:56
Етикети:
програмаизложбиконкурсиконцертифестивалСандански
Сдружение Балкански младежки фестивал Младостта на Балканите
Младостта на Балканите
Балкански младежки фестивал 2012
Посетено:
1676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15363-hv-balkanski-mladezhki-festival-mladostta-na-balkanite