Празници / фестивали

Sofia Dance Week 2012 - пето издание на фестивала

От 29 септември до 6 октомври, тази година в НДК

Sofia Dance Week 2012 - пето издание на фестивала


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Наближава петото издание на Sofia Dance Week. Международният танцов фестивал ще се проведе от 29 септември до 6 октомври в залите на Националния дворец на културата.

Фестивалът ще има съпътстваща програма, която ще се състои от уъркшопи, ателиета, събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца. Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от Билетен център - НДК.

 

◊ АКЦЕНТИ

“Standarts” на Пиер Ригал е откриващият спектакъл за Sofia Dance week тази година - на 29 септември от 20:00 часа в Зала 1 на НДК. Звездата на танца идва за втори път у нас, след като на Sofia Dance Week през 2009 г. представи hip-hop експлозивния „Асфалт“ и солото “Erection”.

Авангардният хип-хоп стил на Пиер Ригал този път „изучава” пространството на един флаг, който символизира френската нация и консолидира френската мултинационална общност. Чрез разтеглянето и изкривяването на тази въображаема териториална граница, артистите от “Standarts” поставят въпросите за свободата и индивидуалността на отделния човек, приел да бъде част от обществото.

Друг акцент от програмата на танцовия фестивал ще бъдат двете представления на мултидисциплинарния артист Хироаки Умеда - „Haptic” и “Adapting for Distortion”. Работата на авангардния японски творец миксира елементи от съвременен танц, хип-хоп стилистика, електронна музика, светлинен дизайн, като изгражда изключително внушителна аудио-визуална среда. „Adapting for Distortion“ е вдъхновено от кинетичното изкуство и използва последните достижения на компютърните технологии.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
08.09.2012 г. 21:06
Посетено:
1452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15354-sofia-dance-week-2012-peto-izdanie-na-festivala