Празници / фестивали

Варна отново кани на Фестивал на анимационния филм

Осмото издание ще се проведе от 10 до 15 септември във Фестивалния център

Варна отново кани на Фестивал на анимационния филм


◊ СЪБИТИЕТО

От 10 до 15 септември във Варна ще се проведе възобновеният през 2011 г. Международен фестивал на анимационния филм. В конкурсната програма на фестивала ще видим 360 творби, които ще се състезават за Гран при и още няколко отличия, сред които са наградите за най-добър късометражен и пълнометражен филм, за най-добър детски и студентски филм.

Фестивалните прожекции ще се проведат традиционно във Фестивалния и конгресен център на морската ни столица.

В първия фестивален ден, 10 септември,  най-нетърпеливите ще могат да „открият“ анимационния фест още в 10 часа с детската пълнометражна анимация от Чехия "Фимфарум: Три късмета". Официалното откриване пък е в 18 часа в Зала 1 на ФКЦ. В същия ден от 20.30 часа е унгарският филм за възрастни "Трагедията на човека". Той е по философската драма на Имре Мадач, един от изтъкнатите унгарски поети и писатели на ХІХ век. Шедьовърът на унгарската класическа литература е пресъздаден от художника и аниматор Марсел Янкович, който има в кариерата си номинация за "Оскар" и награда от Кан. "Трагедията на човека" проследява в религиозно-епически мащаб историята на човешкия грях и на цивилизацията от Адам и Ева до Хитлер и Сталин.

Тази година е осмото издание на Анимационния фестивал във Варна. Фестивалът започва още през 1979 г. Последвалите пет издания, провеждащи се на всеки две години, го класифицират като един от най-важните анимационни фестивали в света, организирани под патронажа на АСИФА заедно с фестивалите в Анеси, Загреб, Отава и Хирошима. През 1989 г. обаче фестивалът прекъсва за дълъг период от време, за да бъде възстановен през 2011 г.


. Още информация и програмата на фестивала на:
http://www.varnafest.org/
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
05.09.2012 г. 18:34
Посетено:
1427
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15345-varna-otnovo-kani-na-festival-na-animatsionniya-film