Празници / фестивали

Празници на изкуствата "Аполония" 2012

За поредна година Созопол се превръща в лятна столица на културата

Празници на изкуствата "Аполония" 2012


◊ СЪБИТИЕТО

Созопол ще се превърне за поредна година в лятна столица на културата в дните между 30 август и 8 септември, когато градът ще бъде домакин на Празниците на изкуствата „Аполония“ 2012. Традиционен партньор на събитието е Обединена българска банка (ОББ), чиято подкрепа за 18-та поредна година осигурява на българската публика възможността да се наслади на незабравими културни събития и уникална арт атмосфера, събирайки на едно място едни от най-известните музиканти, театрали, художници, писатели и кинодейци, както и техните почитатели.

Общо 67 разнообразни и интересни прояви включва 10-дневната програма на тазгодишната „Аполония“, организирана от фондация „Аполония“ и Община Созопол. Амфитеатърът на града ще бъде домакин на общо 9 концерта, с първия от които – на 31 август, ще бъде официално открит и самият фестивал. На сцената в този ден ще излезе световно известната оперна прима Александрина Пендачанска, която ще зарадва българската публика със своите изпълнения в акомпанимент на пианиста Людмил Ангелов. Официалното откриване на „Аполония“ ще бъде съпроводено с връчването традиционните награди. Специалното отличие на ОББ тази година ще бъде за популярната и обичана поп изпълнителка Белослава, превърнала се в една от емблемите на българската музика за последните две десетилетия.

На 31 август ще стане известен и авторът на снимка от предишни издания на фестивала, който ще спечели голямата награда във фотоконкурса „Моята Аполония“, организиран от Фондация „Аполония” и ОББ. Над 35 оригинални снимки, запечатали незабравими моменти от фестивалните събития от 1984 г. насам, са получени за участие до момента, а приемането им продължава до 29 август включително. Победителят ще получи парична награда, осигурена от ОББ, като определянето му става чрез гласуване на страницата на „Аполония“ във Facebook, което също продължава още ден. Награди – пропуски за събития от фестивалната програма, са осигурени и за класираните на второ и трето място.


◊ ПРОГРАМАТА

В следващите дни след откриването на „Аполония“, публиката ще може да присъства в Амфитеатъра на концертите на Ангел Заберски Биг Бенд „Брас асоциация", Васил Петров, „Акага“ с Любо Киров, Мариана Попова и Дани Милев, фолклорен танцов театър „Найден Киров“ от Русе със специалното участие на Камен Донев, и много други. Специално за участие в „Аполония“ 2012 пристига Dublin Gospel Choir – един от малкото състави, които работят със звезди на световната музикална сцена като Стиви Уондър, Род Стюарт, Джон Лежънд, Деймиън Райс. С невероятното си звучене и впечатляваща интерпретация хорът привлича многобройна публика и е един от най-известните и обичани състави както в Ирландия, така и в много други страни.

На 8 концерта в дните на „Аполония“ ще могат да се насладят меломаните и в Клуб ОББ. Хилда Казасян заедно с Живко Петров, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров и Христо Йоцов ще пее пред публиката на 2 септември. Ден по-рано клубът ще бъде домакин на концерт на джаз триото Педро Негреску (Румъния), Стийв Хамилтън (Великобритания), и Христо Йоцов. Милица Гладнишка, Квартет „Ева“, TRI O FIVE, Камелия Воче са сред останалите изпълнители, които любителите на музиката ще могат да слушат в Клуб ОББ.

Още 9 концерта ще се състоят и в Археологическия музей на Созопол. Залите на музея ще огласят концертите „Испански огън“ на Ян Максин (виолончело) и Ани Гогова (пиано); концерт, посветен на Едит Пиаф, на Мария Елена Инфантино (Италия) и Георги Славчев, Струнен квартет „Фрош“, сопраното Цветана Бандаловска в акомпанимент на пиано от Веско Стамболов, китарното дуо Цветан Недялков и Веско Койчев, цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, и др.

Програмата на „Аполония“ включва и интересни театрални постановки, които ще бъдат представени на сцената на читалище „Отец Паисий“. Гостуват Драматичен театър-Пловдив с постановката „Куклен дом“, Театър „София“ с „Тирамису“, Младежки театър „Николай Бинев“ с две свои представления – „Любовна песен“ и „Любов и пари“, МГТ „Зад канала“ със „Златни мостове и секвоя“ с режисьор Бина Харалампиева, и „Недоразбраната цивилизация“ под режисурата на Теди Москов, и др.

Любителите на седмото изкуство също ще могат да се радват на впечатляващи заглавия. Един от филмите, които ще бъдат показани в киното на читалище „Отец Паисий“, е документалният „Коми, хората" на режисьора Петър Попзлатев и оператора Емил Христов, сниман в средата на 80-те години, негласно забранен и смятан за унищожен. Филмът ще има сега своята премиера пред публика на „Аполония“. „Лице в лице с Агрипина“ с режисьор Найо Тицин, „Момчето, което беше цар“ на Андрей Паунов, „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев и „Виолета, Жоро и аз“ с режисьор Любомир Попов са само част от останалите заглавия, които ще видят зрителите.

Художествената галерия в Стария град ще бъде домакин на 3 изложби и 17 представяния на книги и литературни четения. Части от свои произведения ще представят Алек Попов, Милен Русков, Мирела Иванова и др. Публиката ще има възможността да се срещне и с нашумелия в цяла Европа македонски поет Никола Маджиров, който ще представи своите стихове от „Преместен камък“.

Паралелно улиците на улиците на Созопол ще бъдат украсени и с платната на студентския проект „Цветовете на деня и нощта”, които ще имат различна визия на светло и тъмно чрез специфични ефекти. В рамките на „Детска Аполония“ Международно сдружение „Духовно огледало" ще представи постиженията на децата в различни световни конкурси.




Автор:
Публикация:
29.08.2012 г. 16:42
Посетено:
1749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15314-praznitsi-na-izkustvata-apoloniya-2012