Празници / фестивали

Над 100 събития в рамките на една музейна Нощ

"Нощ на музеите и галериите – Пловдив" ще се проведе на 21 септември 2012

Над 100 събития в рамките на една музейна Нощ


◊ СЪБИТИЕТО

Осмата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”
ще се проведе в петък на 21 септември 2012. Програмата е разделена на три части: “Музеи и галерии”, “Култура и клуб” и “Град и публични пространства” и в нея ще участват над 50 музеи, галерии, арт пространства, клубове, книжарници, културни институти, ателиета, концертни и театрални зали, исторически и археологически паметници и др., които ще превърнат града в една голяма арт сцена.

За осем години “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше посетена от 160 000 човека и се наложи като емблематично за страната ни културно събитие с широка културна програма, млада аудитория, положителен заряд и организация.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година по време на Нощта в програмата “Музеи и галерии” ще се представят 23 частни и регионални музеи и галерии със своите специално продуцирани за фестивала изложби и постоянни експозиции.

В програма “Култура и клуб” ще участват 18 проекта на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, а платформата “Град и публични пространства” ще представи кулминацията на фестивала “Ритуали на обичайното” с курирани от Вера Млечевска 10 международни проекта, които обхващат целия град. И трите програми са отворени в петъчния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта.

Екипът на блога  на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” - night.bg/blog - ежедневно ще публикува статии за програмата, участниците, интервюта с артистите, приятелите на фестивала, снимки, както и важна информация за гостите на града.

Посетителите, могат да се запознаят с програмата след средата на август на www.night.bg, както и чрез специална карта и книжка-гид, които ще бъдат разпространявани безплатно в Пловдив и София от началото на септември.

Осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” има нова визия и лого, разработени от студио Пункт на базата на осмицата „8“ като „О“ в Нощ и Пловдив и звукът „eight“ в „night“.

Базов организатор на събитието е фондация “Отворени изкуства”, съорганизатор Община Пловдив.

Партньори на събитието са: фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд и EVN България, Национален фонд Култура.


Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
25.08.2012 г. 14:16
Посетено:
1387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15300-nad-100-sabitiya-v-ramkite-na-edna-muzeyna-nosht