Празници / фестивали

Сливенци - пазители на хайдушкия фолклор и наследство

Народен събор "На хайдушкото сборище" - 24-26 август, Агликина поляна

◊ СЪБИТИЕТО

Община Сливен, Общинският съвет и Сдружението на кметовете на населени места от региона провеждат за поредна година народен събор под наслов „На хайдушкото сборище”. Сред съорганизаторите личат имената и на Сдружението на читалищата, на „Съюза на пенсионерите - 2004” и обществен инициативен комитет.

Митичното място Агликина поляна, претворявано от народния гений и художественото майсторство на видни български писатели, ще сбере от 24 до 26 август т.г. ценители на историческото ни минало, памет и творчество. Хайдушките легенди и фолклорните песни ще бъдат представени от над 700 изпълнители - колективни и индивидуални, които вписват участието си в конкурсната програма.

Намерението е съборът да стане част от културните традиции и инициативи на община Сливен и „крачка към съхраняване на фолклорното наследство, посветено на хайдушкото движение”. С право организаторите виждат в този подход път за опазване и разпространение на огромното богатство от песни, легенди и предания, създадени от талантливите хора от народа в Сливенския край. Чрез изявата се осъществява важният порив за стимулиране на ценителите в откриване и опазване на нематериалното културно богатство, за да го завещаем като национална добродетел и достояние на поколения родолюбиви българи.


◊ В ПРОГРАМАТА

Началото в програмата на събора поставя в петък т.нар. „фолклорна дискотека”, в която духът на празника се поддържа от народната всеотдайност към песните и танца и от майсторството на изпълнителите от фолклорен оркестър „Сливен”. Заупокойна молитва в събота ще почете паметта на загиналите бойци в борбите за освобождението на България, като за присъстващите ще е отслужен молебен за здраве.

Организаторите са предвидили интересни инициативи, съответстващи на тематика на народния събор. „Животът на хайдушката дружина” ще бъде възкресен във възстановката, представена от клуб „Традиция” - Нова Загора. Емблематичната песен на бунта по текст на Добри Чинтулов „Вятър ечи - Балкан стене” онасловява танцовата композиция, която представя Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен. Конкурсната програма в събота с начало 11.30 часа ще даде възможност за изява на участниците. Вечерта концерт (с участието на АНПТ, оркестър „Сливен” и дисководещи) ще представи целите и развоя на хайдутството, прославяйки свободолюбието на народните закрилници. С посещение на паметни места, свързани с делото и подвига им, завършва в неделния ден програмата на народния събор „На хайдушкото сборище”.

За желаещите да посетят инициативата е осигурен транспорт и обявен график на превозните средства, както и медицинско лице, охрана и указателни брошури - с напътствия за противодействие на пожари, като повикът е за съхранение на горите - органична част от природното наследство на региона.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.08.2012 г. 13:46
Етикети:
Сливенисторияминалокултурно наследство
На хайдушкото сборище
народен събор
хайдушки фолклор
Посетено:
1402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15298-sliventsi-paziteli-na-haydushkiya-folklor-i-nasledstvo