Празници / фестивали

V Видеохолика във Варна

Юбилейно издание на Международния видео арт фестивал

V Видеохолика във Варна



◊ СЪБИТИЕТО

Видеохолика 2012
Международен видео арт фестивал
Издание 5
30 юли – 3 август 2012, Варна

За всеобща изненада, включително и за изненада на организаторите, Петият международен варненски видео арт фестивал Видеохолика 2012 е факт.

Тази година отново видео изкуство, в най-разнообразни изпълнения, интерпретации и компилации, програми и локации, лекции и презентации от цял свят, ще бъде показано във Варна от 30 юли до 3 август. Юбилейната пета Видеохолика ще протече в пет поредни дни и ще представи шест видео арт компилации в състезателна програма, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури.


◊ В ПРОГРАМАТА

Състезателната програма на Видеохолика 2012 е разпределена в шест видео арт блока - три т.нар. международни видео арт компилации (БЛОК ИН-ТЕР 1, 2 и 3), една тематична видео селекция, която говори с обектите вода, море и реки (този път само води, реки и морета, без никакви трудови хора), една видео арт селекция в пренебрегваната напоследък пропорция на изображението 4:3 (БЛОК 4:3) и една селекция с видео арт от държави, били част от бившия социалистически блок (EKС-БЛОК).

След шестмесечната международна покана за участие във Видеохолика 2012, 192 автори са кандидатствали с 279 видео арт произведения да вземат участие в тазгодишното издание на фестивала. От тях Видеохолика ще представи 129 видеа от 110 автори, които ще се състезават за първите официални призове в петгодишната история на Видеохолика, а именно ЗЛАТЕН, СРЕБЪРЕН, БРОНЗОВ И МЛАД ВИДЕОХОЛИК. Журито на Видеохолика 2012, което ще разпредели наградите е в състав: Арвидас Жалпис (артист, куратор / Каунас, Литва); Дора Дончева (куратор, галерист / Варна); Красимир Терзиев (артист, изследовател / София); Иво Иванов (артист, DJ / София) и Елица Матеева (театрален критик, режисьор / Варна).

В рамките на инициатива на Видеохолика да кани първопроходците в Българския видео арт, Видеохолика 2012 представя видео артиста Красимир Терзиев в среща-разговор в галерия "Графит" и самостоятелна изложба в галерия "Буларт" на 31 юли.

Три чуждестранни видео фестивала с презентации и видео арт селекции гостуват на Видеохолика 2012 - фестивал "Kaunas mene. Kalbėjimasis" (Каунас, Литва), фестивал Oodaaq (Рен, Франция), Международния видео фестивал в Канск (Канск, Русия).

Аудио-визуален пърформанс по пиесата „Фейсбук“ на Елица Матеева с визуалната намеса на Нено Белчев ще може да се види на 31 юли в Археологически музей – Варна след вечерната прожекция.

Гостите на Видеохолика 2012 ще видят и прожекционната програма на Студио Даухаус, София „TIME – MATERIAL“, представена от Иво Иванов, който ще открие Видеохолика 2012 с аудио-визуален сет на 30 юли в Археологически музей - Варна.

Откритите локации на Видеохолика 2012 са традиционните Археологически музей - Варна и
Държавен куклен театър – Варна, с новото попълнение на Летен клуб Хоризонт в морската градина на Варна. Галериите "Архис", "Буларт" и "Графит" ще са домакини на лекциите, презентациите и изложбите на петата Видеохолика.


Основен спомоществовател на ВИДЕОХОЛИКА 2012 е Affect Media (Варна). ВИДЕОХОЛИКА се организира от Сдружение Видеохолика (Варна) с логистичната подкрепа на Археологическия музей (Варна), Галерия "Архис" (Варна), Галерия "Буларт" (Варна), Галерия "Графит" (Варна), Държавен куклен театър (Варна) и Летен клуб Хоризонт (Варна), както и с подкрепата на множество приятели на Видеохолика от страната и чужбина.

Входът за всички събития на Видеохолика 2012 е свободен.


. Цялата програма на Видеохолика 2012:  http://www.videoholica.org


Автор:
Павлина Младенова
Публикация:
25.07.2012 г. 10:38
Посетено:
1225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15225-v-videoholika-vav-varna