Празници / фестивали

Фестивал "Дни на европейското кино" в Бургас

17-31 юли 2012, вход свободен

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивалът "Дни на европейското кино" в Бургас

15-дневен киномаратон ще срещне жителите и гостите на Бургас с най-доброто от съвременната европейска филмова продукция, създадена през последните няколко години. 20 филма от 17 държави ще бъдат прожектирани под открито небе, при вход свободен в дните от 17 до 31 юли.

Фестивалът „Дни на европейското кино“ се организира от Европейската комисия и Община Бургас по повод 5 години членство на страната ни в ЕС. След София, това е първото му издание край морето.


◊ В ПРОГРАМАТА

Фестивалът ще бъде открит на 17 юли от 20.00 часа с концерт на група „Акага“ и прожекция на хитовия български филм „Кецове“ (2011) на реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов. Филмът, разказващ за шестима младежи, които решават да зарежат напрежението в големия град и да се отправят към един от последните девствени плажове по нашето Черноморие, е избран тематично. Морските истории, в които основна тема са любовта и свободата, заедно с горещите музикални ритми, които ще ни предложат музикантите от „Акага“, обещават силен старт на фестивала. Откриването ще се състои в Летният театър на Бургас, а всички останали прожекции са предвидени на сцена „Охлюва“.

Сред филмите, включени в киноафиша на феста, са носителят на "Оскар" "Животът на другите" (2006, Германия), както и номинираният за наградата „Чико и Рита“ (2010, Испания).

Със свои продукции са представени още Румъния - "Морген" (2010), Гърция - "Малко престъпление" (2008), Холандия - "Бон воаяж" (2010), Унгария, Естония, Белгия, Полша, Литва, Италия, Австрия и др. Освен с „Кецове“, България участва и с още една хитова кинолента – „Подслон“ (2010) на режисьора Драгомир Шолев.

Всички заглавия в селекцията са съвременни, с изключение на едно - "Големите надежди" (1946, Великобритания). С екранизацията по класиката на Дикенс, която днес е в златния фонд на световното кино, ще бъде закрит фестивала на 31 юли.


Автор: Организаторите
14.07.2012 г. 20:48
Посетено: 1405
Етикети: кинофестивал, филми, вход свободен, кино, Бургас, съвременно европейско кино, Фестивал Дни на европейското кино
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15173-festival-dni-na-evropeyskoto-kino-v-burgas