Празници / фестивали

Джаз прохлада на ART Space – лятна сцена до НДК

6-12 юли 2012 г. - джаз & класика, джаз & rock, ИмПро #88, филми, театър и още...

Джаз прохлада на ART Space – лятна сцена до НДК


◊ СЪБИТИЕТО

Джаз, ИмПро #88, Spray painting и промоция на летен музикален микс
на ART Space – лятна сцена до НДК

 
6-12 юли 2012 г.

За горещите летни вечери на тази седмица, в които времето почти спира, предложението на ART Space е джаз прохлада. Два концерта – джаз & класика и джаз & rock – дават избор, но не и алтернатива.

На 6 юли ще звучи “Класиката среща джаза” - "Сюита за цигулка и джаз пиано трио" на знаменития френски пианист и композитор Клод Болен, в изпълнение на Квартет “Соло”. Публиката ще може да се наслади на едно страхотно изпълнение, в което се преплитат класика, барок, суинг, танго, обединени от джаза. Орлин Цветанов, който е класически музикант, е изкушен от възможността да представи любимата класика в популярен вариант на публиката. Това е и повод да събере и един нетрадиционен квартет. Зорница Цветанова, класически музикант, Юрий Божинов, един от най-популярните басисти в България, и Никола Горялов - джаз музикант и ученик на най-известната джаз школа в Холандия.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Съботната вечер е за “Pop & Rock Meets Jazz” на “Jazz Orpheus & Славена Даскалова”. Те ще изпълнят джаз импровизации на популярни поп и рок хитове, bossa nova, swing, blues, funky, минавайки от 80-те години до днешно време. Специален гост на проекта е Алекс Линарес от Перу. Вокалът на Манго Дуенде приема предизвикателството да участва в проекта и да се развихри на перкусиите. И Славена и Jazz Orpheus отдавна имат идея за подобен проект, но след като “случайността” ги събира, създават “Pop & Rock Meets Jazz” буквално за две седмици. Страхотното изпълнение на музикантите, в съчетание с характерния заразителен глас на Славена, създава още по-неповторимо звучене на музиката.

На 11 юли предстои парти под небето за представянето на новия музикален микс на DJ SAVA - Sun & Rum 2012 Mix! Музиката преминава през множество стилове - от джаз до реге през фънк и диско до хаус и дръм енд боса и още, и още... Задъlжително за партито е носенето на плажни атрибути: водни пистолети, пояси или фризби... Веднага след партито всеки ще може да изтегли микса от сайта на SAVA, пускате го в София и когато привършва, сте на морето.

ART Space е отворен за нови и провокативни формати.
„ИмПро #88” е пълна импровизация и с уникален пореден номер 88, която може да бъде видяна единствено на 12 юли. “Хахаха” Импро Театър изгражда сюжетa на всяка отделна история на базата на инвенциите на публиката, като тя дори има възможност да участва в шоуто на сцената. Смята се, че форматът няма еквивалент на българската театрална сцена и я разнообразява значително.

Почти същото може да се каже и за двама тийнейджъри – Михаел Галчев и Виктор Дечев – които се запалват по рисуването със спрей, много популярно в САЩ и Европа, изучават техниките с помощта на глобалната мрежа, а други създават сами. При spray painting се използва за основа картон или платно, както в традиционната живопис. Рисуването със спрей изглежда лесно и бързо, но зад тази лекота се крие предварителна подготовка, умения, познания, усет и талант, които момчетата ще покажат на 7 юли, рисувайки пред публиката на откриването на изложбата на Михаел Галчев. Спрей картините могат да бъдат разгледани до 13 юли.

Във филмовата програма на седмицата са “Чужденецът” на Ники Илиев и “Зад кадър” на режисьора Светослав Овчаров, с награда за най-добър режисьор и наградата на критиката (ФИПРЕССИ) от филмовия фестивал в Кайро.

Филмът на финландския режисьор Аки Каурисмаки “Хавър”, съвместна продукция на Финландия-Франция-Германия, се смята от французите за най-добрия техен филм за 2011 - бохемски живот и много човечност, комичност и малко тъга.

По традиция на ART Space има театър за децата. Театър “Абсурд” ще представи на 8 юли куклената постановка „Дядо вади ряпа”. А в нея и възрастните отново ще извадят поука и за себе си.


• Цялата програма вижте на
http://www.artspacebg.eu/


Автор:
ART Space
Публикация:
05.07.2012 г. 18:19
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15160-dzhaz-prohlada-na-art-space-lyatna-stsena-do-ndk