Празници / фестивали

Премиера на "Дон Карлос" в Опера в Летния театър – Варна 2012

Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019

Премиера на "Дон Карлос" в Опера в Летния театър – Варна 2012
       

◊ СЪБИТИЕТО

На 9 и 10 юли от 21.00 ч. публиката на Опера в Летния театър – Варна 2012 ще стане свидетел на премиерата на Вердиевия шедьовър „Дон Карлос”, копродукция със Софийска опера и балет, постановка на режисьора проф. Пламен Карталов – директор на Софийска опера и балет, и на диригента Борислав Иванов – главен художествен ръководител на TМПЦ - Държавна опера Варна.

Маестро Борислав Иванов ще дирижира спектакъла на 9 юли, а на 10 юли на диригентския пулт ще застане маестро Светослав Борисов, диригент на Държавна опера Варна. Участват оркестърът на Държавна опера Варна, хорът на Държавна опера Варна с диригент Малина Хубчева и балетът на Държавна опера Варна, хор на Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс Варна с диригент Ганчо Ганчев и артисти от Театралното студио на Стоян Радев. Асистент-режисьор Вера Петрова, художник на декора Любомир Йорданов, художник на костюмите Даниела Йорданова.

• Пресконференцията е насрочена за 5 юли от 13.00 ч. в Градската художествена галерия, ул. „Л. Каравелов” 1.


◊ ТВОРБАТА

„Дон Карлос” – от Шилер до Верди

Драматургията на Шилер заема твърде значително място в творчеството на Джузепе Верди. Пламенният шилеровски романтизъм с изострена чувствителност и стремеж към свобода стои твърде близо до творческата натура на Верди. В драмите на Шилер композиторът намира още нещо, което винаги го е привличало – ярки характери, силни и остри преживявания. Неговата муза винаги се е вдъхновявала от образите на герои с бурни, противоречиви и сложни чувства, еднакво силни и в добрите и в злите си проявления. Към творбите на Шилер Верди се е обръщал в различни периоди от своята дейност – операта “Жана Д`Арк” (1845), “Разбойници” (1847), “Луиза Милер” (по трагедията “Коварство и любов”, 1849). През 1866 г. Верди отново се позовава на великия немски романтик, създавайки своята музикална драма “Дон Карлос” по поръчка на Парижката Гранд Опера. Либретистите Жозеф Мери (1798-1866) и Камий дю Локл (1832-1903) съкращават текста на Шилер, само загатват сложната линия на политическите борби в Испания около 1560 г. и напълно изключват някои важни герои. Основният конфронтационен сблъсък произтича от невъзможността инфантът Дон Карлос да сподели живота си с френската принцеса Елизабет Валоа, която е била негова годеница преди да я омъжат по политически причини за краля на Испания и негов баща Филип II. Все пак общият дух на Шилеровата драма се запазва, което е голямо качество на либретото, написано в стила на френската голяма опера. Успехът на премиерата на 11 март 1867 г. в Парижката Гранд Опера предопределя щастливото бъдеще на Вердиевия „Дон Карлос” и го нарежда сред най-поставяните оперни творби на всички времена.

 

◊ ПРЕМИЕРАТА

Четвъртата постановка на „Дон Карлос” в историята на Варненската опера, е копродукция на Държавна опера Варна и Софийска опера и балет, част от проекта Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019 и от тазгодишното издание на ММФ „Варненско лято”.

В спектакъла на 9 юли образа на Дон Карлос ще пресъздаде Александру Бадеа, „румънският тенор, който с лекота и изящество покрива перфектно и най-високите регистри” (Bayern 4 Klassik), един от водещите европейски интерпретатори в лиричния френски и италиански теноров репертоар. В останалите роли ще видим прекрасните солисти на Софийската и Варненската опера: Aнгел Христов (Филип ІІ), Пламен Димитров (Родриго, Маркиз Поза), Радостина Николаева (Елизабет Валоа), Агунда Кулаева (Русия, Принцеса Еболи), Димитър Станчев (Великият инквизитор), Росен Рангелов (Монах), Ирина Жекова (Глас от небето), Филипа Руженова (Тебалдо).

В спектакъла на 10 юли Дон Карлос ще бъде Даниел Дамянов, който е завършил богословие във Великотърновския университет и гради интересна солистична кариера. На сцената ще му партнират великолепните солисти на Варненската и Софийската опера Евгений Станимиров (Филип ІІ - дебют), Свилен Николов (Родриго, Маркиз Поза), Димитринка Райчева (Елизабет Валоа), Олга Михайлова-Динова (Принцеса Еболи), Димитър Станчев (Великият инквизитор), Ангел Христов (Монах), Ирина Жекова (Глас от небето), Филипа Руженова (Тебалдо).


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.07.2012 г. 16:47
Посетено:
1672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15150-premiera-na-don-karlos-v-opera-v-letniya-teatar-varna-2012