Празници / фестивали

Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен 2012

Празник за професионалисти и любители на перкусионното изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

За една седмица (от 5 до 12 юли) Плевен ще се превърне в музикален център, наситен с концерти и майсторски класове, в които млади инструменталисти от България, Франция и Румъния, както и плевенската публика, ще се срещнат с музикантите Свет Стоянов и Василена Серафимова – ударни инструменти, и Тома Енко – джаз пиано.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория – жители и гости на град Плевен, както и формите на неформалното образование – майсторски класове. Фестивалът създава възможности за реализация на творческите умения на учениците от НУИ „П. Пипков” със специалност „Ударни инструменти”, стимулира тяхната инициативност и сценични изяви.

Чудесната идея на Августина и Симеон Серафимови за създаване на международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен през 2009 г. и настоящото второ издание са поредно доказателство, че проф. д-р Добри Палиев има своите последователи и българската школа по ударни инструменти е неделима част от световното перкусионно изкуство.


Организатор е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” гр. Плевен. Фестивалът е финансиран по проект от Фондация „Америка за България”, като с по-голямата част от средствата ще бъдат закупени нови ударни инструменти за нуждите на НУИ „П. Пипков”. Финансова подкрепа оказаха и от холандската фирма „Адамс”, община Плевен, Ротари клуб Плевен Центрум, Браншова бизнес камера, частни дарители и родители на ученици със специалност „Ударни инструменти”.

 

Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
02.07.2012 г. 00:08
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15136-vtori-mezhdunaroden-festival-za-marimba-i-udarni-instrumenti-pleven-2012