Празници / фестивали

Сдружение "Евро Визия" (Македония) гостува на Локация Център 2012

Фотографска изложба и литературно четене

Сдружение "Евро Визия" (Македония) гостува на Локация Център 2012


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение "Евро Визия" (Македония) гостува в програмата на Локация Център 2012

Снимки от карнавала в град Струмица, Македония ще бъдат представени в рамките на Локация Център 2012. Изложбата ще бъде съпътствана с четене на авторски афоризми и народни пословици от Ристо Филчевски и Иван Котев – представители на сдружение Евро Визия, което е основен организатор на карнавала.

• Изложбата на снимки от Струмичкия карнавал ще бъде открита на 22 юни от 18 часа в Градска художествена галерия „Христо Цокев”, Габрово. Ристо Филчевски и Иван Котев пристигат специално за Локация Център. Те ще четат авторски афоризми и народни пословици на 23 юни от 11 часа в залата на изложбата. На същия ден от 19 часа двамата ще гостуват на читалището в село Царева Ливада.



◊ ПОВЕЧЕ

Карнавалът в Струмица е едно от най-значимите и съвременно развиващи се фестивални събития в Македония. В него участват всички жители и гости на града, независимо от социалното им положение, възраст или пол. Всеки участник избира своя тема, маска и костюм, а групите разиграват цял сюжет с обща идея. В повечето случаи участниците сами изработват маските си, като приготовленията започват няколко месеца по-отрано. Организаторите разказват, че някои дори отиват до Венеция специално за да си купят костюми. Целият град живее с карнавала, а посетителите му нарастват с всяка изминала година.

Организаторите и участниците на забравят основните функции на един карнавал, а именно да се покаже по пъстър, весел и динамичен начин вечната борба между доброто и злото, реализма и сарказма, полтронството и кариеризма, властта и безвластието.

Карнавалът в Струмица се провежда в началото на Великденските пости. Той има модерен облик, взаимстван от други карнавали в света, но и много запазени традиции. Сведения за този карнавал има още от 1670 година. През вековете са се запазили някои символи и предмети в маските и облеклата, които са специфични само за Струмичкия карнавал – те имат дълбоко фолклорно значение. Срещат се често повтарящи се персонажи като например булка и младоженец или циганско семейство с много деца – символи на плодородието. Еротиката също е важен елемент от карнавала – освен костюми, подчертаващи части от женското и мъжкото тяло, на карнавала се пеят и традиционни еротични песни. Присъстват и фигури на сакати и болни хора, които с патериците си плашат злите духове. В карнавалната вечер групи от маскирани обикалят къщите, където има млади девойки. Музиката е неизменна част – всяка група носи със себе си поне един музикален инструмент.


Ристо Филчевски се занимава с хумор, сатира и афоризми вече 40 години. Има публикации в много македонски вестници, във вестници и списания в страните от бившата Югославска република, както и в българския вестник „Стършел”. Автор е на книгите „Афоризми и рими“, „Хаос во душата“, „Книга со две лица“ и „Пополнета празнина“, а в момента работи за електронни издания. Участвал е в множество фестивали на хумора и сатирата, от които има спечелени награди. Самият той е организатор на Фестивала на афоризма и карикатурата в Струмица, който се провежда от 13 години насам.

Иван Котев е известен фолклорист. Занимава се повече от 50 години със събиране на фолклорни предания, песни, приказки и детски залъгалки, пословици. Участвал е в множество конгреси и е публикувал трудове в сборници и списания. В момента подготвя голям проект за издаване на книга с народни пословици. Повече за него ще научите при личната среща в Габрово или в село Царева Ливада.
 

◊ ЛОКАЦИЯ ЦЕНТЪР

Локация Център е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област, Централна България. Ще се проведе между 22-29 юни 2012. Пълната програма вижте на www.orlovska10.com. Следете също и за подробна информация за всяко отделно събитие.

Организатори на Локация Център са Сдружение Артерия и галерия Орловска 10. Събитието се осъществява с партньорството на Корпоративна търговска банка, Камара на архитектите в България, Полипрес, ИК Жанет-45, Fat Cat Bar, Фронтал +, Фондация Америка за България, програма Изкуство в движение, фондация Арт офис, Община Габрово, Областна администрация – Габрово, Кметство Царева ливада, Община Севлиево, Sever.bg,  в-к 100 вести. Дарик радио, информационен портал Културни новини, агенция Елмазова.


Автор:
Сдружение „Артерия”
Публикация:
22.06.2012 г. 13:32
Посетено:
1262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15060-sdruzhenie-evro-viziya-makedoniya-gostuva-na-lokatsiya-tsentar-2012