Празници / фестивали

Форум "Селото като културно звено" и в рамките на "Локация Център” 2012

24 юни, село Царева ливада - презентации и дискусия, пътешествие на сетивата, звукова документална инсталация

Форум "Селото като културно звено" и в рамките на "Локация Център” 2012


◊ ИДЕЯТА

Идеята за форум „Селото като културно звено” се роди по време на организационните дейности на „Локация Център” 2012. Организаторите от сдружение „Артерия” бяха впечатлени от огромния потенциал, който притежават селата в Габровска област. В региона има действащи читалища, туристически обекти, алтернативни сгради и изключителна природа – места, на които биха могли да се организират множество артистични прояви, културни и екологични начинания. Мащабно погледнато, това важи за всеки един регион на България. Кметство Царева ливада и неговото читалище предоставиха пространствата си за случване на форума. Неформалната културна организация Звено Панаоки Щанета потърси добри примери за разработване на култура в селата и покани организатори да разкажат за опита си.

• На 24 юни в село Царева ливада ще се проведе форум „Селото като културно звено”. Програмата на събитието включва презентации  и дискусия, пътешествие на сетивата, звукова документална инсталация и вечеря.


◊ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ФОРУМА

Основно място за случване на форума е конферентната зала на кметство Царева ливада. Поканени са неправителствени организации и личности, които работят успешно за развитието на културни дейности в селата – фестивали, арт симпозиуми, образователни програми, екологични дейности, финансиращи фондове. Чрез презентации участниците ще разкажат за дейностите си. Дискусията ще позволи да се обменят свободно опит и идеи. Публиката ще добие представа за добрите практики и безбройните възможности да се развива потенциала на селата в България.

Сред природата ще бъде проведено пътешествие на сетивата Природно изкуство - процес, който се провежда в малки групи (между 8 и 16 човека) и е отворен за широката публика. Лабиринтът е метафора на житейския път – загубването, лутането, търсенето  и намирането. За да участвате, няма нужда да сте артист, но не пречи, ако като дете или по-късно сте искали да стъпите на сцената... Организатори са NakedSacred Healing Arts. Екипът има разнообразен опит в разработване на форми като театър на сетивата, групи за личностно развитие, терапевтични групи и медитативни семинари, групи за общностно развитие, арт и телевизионни проекти.

Посетителите ще имат възможност да чуят звукова документална инсталация „Български госпел”. Това е проект на Божина Панайотова и Пиер Барио, предназначен за френското радио Арте. Преди години те намират в празните класни стаи на затвореното училище в село Стоките купища аудио ленти, които са били използвани като педагогически материал на социалистическия режим. Следвайки емоционалната сила на гласовете и на музиката, говорейки с бивши и сегашни обитатели на училището, репортерите представят част от българската история.

Сесия по йога на смеха ще бъде проведена от Деница Александрова. Йога на смеха, или Хасия йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане.

Денят ще завърши с приятна вечеря, специално приготвена от жител на селото за участниците във форума.

Село Царева ливада впечатлява с добре оформената си инфраструктура и големи сгради. Намира се в сърцето на Стара планина. Достъпът до селото е лесен както с автомобил, така и с влак, тъй като там се намира разпределителна гара. Има възможности за настаняване на ниски цени.


◊ ЛОКАЦИЯ ЦЕНТЪР

Локация Център е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област, Централна България. Ще се проведе между 22-29 юни 2012. Пълната програма вижте на www.orlovska10.com. Следете също и за подробна информация за всяко отделно събитие.

Организатори на Локация Център са Сдружение Артерия и галерия Орловска 10. Събитието се осъществява с партньорството на Корпоративна търговска банка, Камара на архитектите в България, Полипрес, ИК Жанет-45, Fat Cat Bar, Фронтал +, Фондация Америка за България, програма Изкуство в движение, фондация Арт офис, Община Габрово, Областна администрация – Габрово, Кметство Царева ливада, Община Севлиево, Sever.bg,  в-к 100 вести. Дарик радио, информационен портал Културни новини, агенция Елмазова.


Автор:
Сдружение „Артерия”
Публикация:
21.06.2012 г. 22:31
Посетено:
1304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15058-forum-seloto-kato-kulturno-zveno-i-v-ramkite-na-lokatsiya-tsentar-2012