Празници / фестивали

"София филм фест" гостува в Сливен

18-22 юни 2012

„Операция Кино”, Националният филмов център в София, Арт-фест и MEDIA MUNDUS показват (от 18 до 22 юни 2012 г.) в града под Сините скали за трета поредна година актуални ленти от „новото българско” и международното филмово производство. Съорганизатори на културното събитие са още Sofia International  Film Festival, Sarajevo Film Festival,  Festtivalul  International de film  Transilvania, IKSV  film и Realport. В Сливен събитието стана възможно чрез усилията  на общината и на Драматичния театър „Стефан Киров”. 
             
Откриването се състоя в голямата зала на културния институт в присъствието на ценители на „седмото изкуство”, представители на общинската и областната администрации,  на творци и много граждани. Поздравление към организаторите поднесе Иван Славов – зам.-кмет по култура  и хуманитарни дейности на община Сливен, който благодари за възможността Сливен отново да се утвърди като средище за разпространение на стойностното филмово  изкуство, а  продуцентът и директор на  Фестивала, Стефан Китанов, благодари за отзивчивостта на домакините. 
             
Тук бе и талантливият музикант, композитор и актьор Стефан Вълдобрев, който участва с играта си в „откриващата лента” „Миграцията на паламуда” (реж.  и сцен. Людмил Тодоров, оператор Рали Ралчев) и проведе задушевен разговор със зрителите по идеите, актьорското присъствие и местата за снимане на филма. Произведението се запомня с изявения в светогледа на сценариста и актьорите оптимизъм, с една от последните роли на Велко Кънев, чувството за хумор в актьорското себеизразяване на Христо Мутафчиев и деликатната „намеса” на Ицхак Финци и Гергана Стоянова. Ст. Вълдобрев се изявява и като сценарист и режисьор на лентата „Манчестър Юнайтед от Свищов” (оператор Крум Родригес), по чийто замисъл  и творческа реализация също сподели мисли с почитателите си в Сливен.
             
Бихме могли да обобщим тематиката и съдържанието в претворените  български филми с проблемите за лутането на съвременния човек в условията на прехода, с разпада на човешките връзки и ценности,  порива за себевглеждане  на някои от героите и обръщането към вътрешния си свят, както и със стремежа за „отпратки” към исторически пластове и личности от миналото. Прави впечатление стремежът за сътворяване на „авторско кино” от младите творци, които в повечето случаи създават текстовете и сценариите и ги режисират едновременно.
             
Посочените по-горе теми са пресъздадени със средствата на киното в  двата филма,  а също и в „Човекът от народа” (за „епохата” и възприемането на Тодор Живков, реж. Светослав Овчаров, оператор Веселин Христов), в нашумелия с младежката си проблематика филм „Аве” (реж.  и сценарист Константин Божанов, опер. Ненад Бороевич и Радослав Гочев, участие на Ованес Торосян, Анжела Недялкова и др.) Актуалната тема за агресията сред младите,  съпротивата срещу нея, стремежът към свобода и преоткриването на надеждата е интерпретирана  в лентата „Кецове” (реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов, който е и сценарист, оператор Рали Ралчев, актьорско присъствие на млади звезди от съвременното кино, като Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов и др.) 
             
В определен ден организаторите предоставят „свободен вход” към български филмови творби, носители на награди, като „Сутрин” (реж. Неда Морфова, Jameson Short Film Award 2012), както и на „Weather Protocol” (реж. Галина Димитрова, носител на наградата Sofia Short Challenge, 2012 ). В този сегмент са включени и филмите „Едина”, копродукция на Босна и Херцеговина и Унгария, 2011 г., както и турският филм „Колело”, произведен в 2010 г., и румънският „Бора-Бора”, 2010 г.
             
Зрителят не бива да пропусне възприятието на филми, създадени от творци от чужди кинематографии, разкриващи проблемите на мултикултурното общество, сложните дилеми на съхраняването пред човека в съвременния свят, интересната проблематика и наличието на изявен професионализъм и нови кинематографически подходи в създаването им: „Имало едно време в Анадола” (Турция-Босна и Херцеговина, реж. Нури Билге Джейланс, с присъдени на филма Голямата награда на журито, номинация за „Златна палма” и награда за режисьора от фестивала в Карлови вари, 2011 г.); филмите на руските творци, награждавани в родината си и на международни фестивали със заглавията “Край” (Русия, 2010, реж. Алексей Учител, сцен. Александър Гоноровски) и ” Огнярят” (Русия, 2010, сценарист и реж. Алексей Балабанов). 
             
Копродукцията от Финландия-Франция-Германия „Хавър”, 2011 г. разкрива борбата на „малкия човек” с насилието и бюрокрацията и е носител на наградата на ФИПРЕССИ от Кан, 2011 г., на номинация за „Златна палма”, ЕФА 2011, номинации за най-добър филм, режисьор, сценарий и актьор в лицето на Андре Вилмс. Създателят на иранския филм Асгар Фархади е сравняван по художествени похвати с тези на Ал. Хичкок и поставян сред водещите съвременни световни творци на киното. Престижните филмови фестивали в Берлин (2011) и Торонто (2011 г.) са му присъдили високите си отличия, като е удостоен и с наградите  “Оскар” и „Златен глобус” в 2011 г. за най-добър чуждоезичен филм и с “БАФТА” през 2012 г.
             
Повечето от включените в тазгодишния „София филм-фест” ленти  са удостоени с награди и високи отличия от филмови форуми  у нас и по света.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.06.2012 г. 20:04
Посетено:
1302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15037-sofiya-film-fest-gostuva-v-sliven