Празници / фестивали

"Фестивал на актьора", Варна 2012

22-24 юни - филмов маратон! Най-ярките актьорски превъплъщения в съвременното българско кино

"Фестивал на актьора", Варна 2012


◊ ПОКАНА ЗА ФИЛМОВ МАРАТОН

Уважаеми колеги и приятели на българското кино,
   
От петък до неделя (22-24 юни), нека си припомним едни от най-ярките актьорски превъплъщения и роли в съвременното българско кино с филмов маратон!

„Фестивал на актьора” е иницииран от актрисата Мария Статулова, а съорганизатор е Театър "Българан".

Домакин на събитието е ФКЦ - Варна. Благодарение на авторите на филмите, финансовите партньори на събитието, организаторите и домакините, варненци и гости на морската ни столица, ще имат възможност безплатно да посетят филмите в зала „Европа” на ФКЦ!
 
• Очакваме ви на специална пресконференция преди началото на събитието, която ще се проведе във Фестивален и конгресен център - Варна (пресцентър) на 21 юни от 11.30, с участието на актрисата Мария Статулова и организационния екип.


◊ ПРОГРАМАТА

Петък, 22 юни

. 15.00 ч. Наемателят
    
"Наемателят". Режисура - Магдалена Ралчева. Филмовата новела е носител на наградата на ART-TV Сърбия от 2008 г. Това е дипломната работа на младата режисьорка, възпитаничка на проф. Христо Христов (НАТФИЗ), чийто пълнометражен дебют "Още нещо за любовта" може да видите на 22 юни, събота, от 20.00 ч.
С участието на: Марта Кондова, Иван Радоев, Мария Статулова, Илка Зафирова
  
. 16.00 ч. Подслон   

„Подслон“ 2010 г. - режисьор Драгомир Шолев, по сценарий на Разван Радулеску и Мелиса де Рааф, оператор - Крум Родригес, създаден е по на идея на Драгомир Шолев. В него Ирена Христоскова играе момче пънкар. Филмът е първият спечелил награда на международния "София филм фест" (2011). На фестивала „Златна роза – 2010“ спечели награди за най-добър дебютен филм и за операторско майсторство (Крум Родригес), а на кинофестивала в Братислава Драгомир Шолев взе приз за най-добър режисьор.
С участието на: Янина Кашева, Цветан Даскалов, Ирена Христоскова, Мирослав Аврамов и др.

. 18.00 ч. Петък вечер 
 
„Петък вечер“ е от 1987 година на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Чавдар Шинов. Оператор е Димко Минов. Музиката във филма е композирана от Кирил Дончев.
Петък вечер. Предстоят два почивни дни, в които пет жени ще могат да помислят за себе си, освободени от служебните задължения. Вера и съпругът й, по прякор Микроба, се опитват отчаяно да открият сред еднаквите панелни сгради техния новостроящ се апартамент. Митко и жена му искат да си набавят зеле за зимнина от кооперативния блок, с цената на унижение. Цецка се приготвя за среща с поредния престижен ухажор. Екатерина трябва да преглътне изневярата на мъжа си и да свикне с мисълта, че младостта е отлетяла. В тази дъждовна есенна вечер на всяка една от тези жени се случва нещо, което е по някакъв начин съдбовно за тях, а всъщност погледнато отстрани това е естественият ход на живота.
С участието на: Мария Стефанова, Елена Райнова, Маргарита Пехливанова, Ернестина Шинова, Мартина Вачкова, Велко Кънев, Стефан Мавродиев, Павел Попандов, Георги Мамалев, Люба Алексиева и др.

. 20.00 ч. Островът    

„Островът“ е копродукция на България и Швеция от 2011 година на режисьора Камен Калев, по сценарий на Камен Калев. Оператор е Юлиян Атанасов. Музиката във филма е композирана от Жан Пол Вал.
"Островът" разказва историята на Данийл (Туре Линдхардт) и неговата приятелка - французойката Софи (Летисия Каста). Данийл и Софи от четири години и живеят заедно в Париж. Нищо неподозираща Софи решава да организира пътуване до България, за да изненада Данийл. Пристигайки на претъпкания плаж в Слънчев Бряг, Софи изумена научава, че това е родината на Данийл, където той не е стъпвал от двадесет години.
Данийл отвежда Софи на почти необитаем остров е Черно Море. Жегата и малцината странни обитатели на мястото започват да влияят на поведението и на двамата. Островът изкарва наяве дълбоко скритите им страхове и това поставя любовта им на изпитание.
Филмът е заснет основно на остров Света Анастасия в бургаския залив, както и в Бургас, София и Париж.
С участието на: Летисия Каста, Туре Линдхарт, Бойка Велкова, Михаил Мутафов, Руси Чанев, Любен Дилов-син и др.
"Островът" беше селектиран и показан за първи път пред зрители по време на 64. издание на Кинофестивала в Кан в селекцията "Петнадесетдневката на режисьорите". Няколко месеца по-късно през месец октомври беше прожектиран официално и пред българската публика на специално инсталиран екран на сцената на Народен театър "Иван Вазов" в София. Наградата за операторско майсторство от "Златна Роза" 2011.


Събота, 23 юни

. 14:00 ч. Аве                
 
„Аве“, 2011 - режисьор Константин Божанов, по сценарий на Константин Божанов и Арнолд Баркус. Оператори: Ненад Бороевич и Радослав Гочев. Продуцент е Димитър Гочев - СИА и Камера. Главните роли в “Аве” изпълняват Ованес Торосян (“Източни пиеси”, “Тилт”) и младата Анжела Недялкова. Партнират им Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Евгений Михайлов, Койна Русева, Светлана Янчева, Красимир Доков.
Филмът разказва как, докато пътува на стоп, за погребението на свой приятел, Камен среща 17 годишната Аве - бегълка, която търси своя проблемен брат. По време на пътуването си Аве въвлича Камен във все по-големи проблеми, а той неусетно се влюбва в щурото и странно момиче.

. 16:00 ч. Зад кадър 
 
„Зад кадър“ е от 2010 година на режисьора Светослав Овчаров, по сценарий на Светослав Овчаров и Христо Тотев. Оператор е Рали Ралчев. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков. През 2010 година филмът печели две награди на 34 международен филмов фестивал в Кайро(Египет): Наградата за най-добър режисьор и наградата на критиката (ФИПРЕСИ). За пръв път български филм печели две официални награди на международен филмов фестивал категория "А". С участието на: Иван Бърнев, Касиел Ноа Ашер, Цветана Манева, Гергана Плетньова, Валентин Ганев и др.
Краят на 70-те години на миналия век. Филмовият оператор Антон Кръстев и съпругата му Диана са разделени от Желязната завеса – тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е останал в България. Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа. Снима с най-добрия режисьор, част от партийната върхушка. Служителите на Държавна сигурност педантично наблюдават оператора. Телефонните разговори на семейството се подслушват, писмата им се отварят. Близките му отношения с хората от властта го правят още по-подозрителен...

. 18:00 ч. Матриархат

„Матриархат“, 1977 година,  на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Георги Мишев. Оператор е Георги Русинов. Създаден е по повестта „Матриархат” от Георги Мишев. Музиката във филма е композирана от Борис Карадимчев. Малко селце в края на седемдесетте. Ганета (Невена Коканова) е съпруга на местния кръчмар, който системно и незаконно забогатява. Въпреки че пробутва хубавата си жена на ревизора шансовете за затвор са твърде големи. Станка (Катя Паскалева) има желание да се премести в града, но не може да се разбере с мъжа си (Велко Кънев), който непрекъснато е на път и никой не знае точно какъв му е случая. Бона (Катя Чукова) си няма мъж и се закача с кмета - единствения свестен мъж наоколо. Баба Йорданка има сериозен здравословен проблем и се опитва мимоходом да се съветва в ветеринаря.хат“ на Георги Мишев...
С участието: Невена Коканова, Катя Чукова, Катя Паскалева, Георги Георгиев-Гец, Емилия Радева, Георги Русев
Специална награда, Варна, 1978 - Златна роза

. 20:00 ч. Още нещо за любовта 
 
„Още нещо за любовта“ - 2010 година, на режисьора Магдалена Ралчева, по сценарий на Георги Данаилов. Оператор е Александър Лазаров.
Филмът е създаден по действителен случай. Историята ни пренася в 1945 г., когато младият д-р Иван Руменов, асистент на разстреляния от Народния съд проф. Александър Станишев (известен учен, хирург, създател на новата българска клинична хирургия, министър на вътрешните работи и народното здраве), е интерниран във Варна. Заминавайки за морския град, Руменов губи възможността да остане до жената, която обича, но печели място в сърцата на други добри хора. Там той се запознава с арменеца фотограф Дикран, любимец на целия град. Чрез Дикран д-р Руменов преоткрива истинското приятелство и радостта от живота. За беда, Дикран претърпява злополука и състоянието му е критично. Лекарите не дават никаква надежда за живота му. Тогава в болницата се появява красива жена, която настоява да се омъжи за Дикран, независимо от безнадеждното му състояние…
С участието на: Калин Врачански, Симеон Лютаков, Велко Кънев, Мария Статулова, Сепиде Делфоруз, Йосиф  Шамли, Димо Алексиев и др.
Филмът има награда за най-добър оператор на 14. Международен Бердянски филмов фестивал в Украйна. Награда за най-добър художник на костюми на Българската Филмова Акадекмия за филмите  „Още нещо за любовта“ и „Цахес” 2010 г.


Неделя, 24 юни

. 14:00 ч. HDSP: Лов на дребни хищници

"HDSP: Лов на дребни хищници" разказва за Михаил с прякор Лимката, който е влюбен безнадеждно, но има проблем с комуникацията с връстниците си. Той се запознава с група тийнейджъри и четиримата наивно решават да изкарат лесни пари. Младежите не подозират, че един непознат с тъмно минало и проблемно настояще ще преобърне живота им.
Сценарист: Христиан Ночев; Режисьор: Цветодар Марков
В ролите: Мариан Вълев, Силвия Петкова, Владимир Георгиев, Яна Титова, Бойко Кръстанов, Христо Шопов, Стефан Мавродиев, Гергана Кофарджиева, Емил Емилов, Людмила Сланева, Даниел Владимиров, Ивайло Захариев, Йоанна Темелкова, Стефан Денолюбов
Награди: Златна Роза 2010   
1. За „Най-добър оператор” – Антон Бакарски, поделена с Крум Родригес; 2. За „Мъжка роля” – Мариан Вълев, поделена с Явор Бахаров; 3. За „Поддържаща женска роля” на Яна Титова; 4. Наградата на Гилдията на кинокритиците към СБФД в лицето на Цветодар Марков (продуцент и режисьор) и Христиан Ночев (сценарист).

. 16:00 ч. Стъпки в пясъка
 
„Стъпки в пясъка“ от 2010 година, по сценарий и режисура на Ивайло Христов. Премиерата му в киното е на 28.01.2011 г. Оператор е Емил Христов. Музиката във филма е композирана от Петя Диманова. Художник на постановката е Владимир Шишков.
Една такава историята има българският емигрант Слави, който живее в Чикаго. Преди близо десет години той разказва съдбата си на Ивайло Христов, който пък решава да я заснеме на филм и така се появява "Стъпки в пясъка".
Като дете и тийнейджър Слави живее във Видин и е лудо влюбен в приятелката си Нели. Минават години, двамата порастват, той влиза в казарма, а тя заминава за София да следва медицина. Срещат се отново след година и половина, когато се оказва, че Нели не само не го е дочакала, но е и тръгнала с един от най-добрите му приятели.
С участието на: Иван Бърнев, Яна Титова, Асен Блатечки, Велко Кънев, Карла Рахал и др.
Награда на публиката, Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, 2010 г.
Специална награда на журито, Международен Филмов фестивал „Любовта е лудост“, 2010 г.

. 18:00 ч. Да обичаш на инат
 
„Да обичаш на инат“ - 1986 година, на режисьора Николай Волев, по сценарий на Чавдар Шинов и Николай Волев. Оператор е Красимир Костов. Музиката във филма е композирана от Иван Стайков.
С участието на: Велко Кънев, Мария Статулова, Леда Тасева, Иван Велков, Кина Мутафова и др.
Специалната награда, Награда да операторска работа, Награда на кинокритиката и Награда на зрителите, Варна, 1986
Награда за режисура и Награда за мъжка роля на СБФД, 1986
Специална награда на журито и награда „Дон Кихот“ на Международната федерация на киноклубовете, Карлови Вари, 1986

. 20:00 ч. Love.net 
  
Love.net - режисьор Илиян Джевелеков по сценарий на Нели Димитрова, Илиян Джевелеков, Матей Константинов. Оператор на филма е Емил Христов. Снимките на филма започват през ноември и декември 2009, довършват се през март 2010, а премиерата на филма бе през април 2011 година. Lovе.net проследява паралелно историите на галерия от персонажи, опитващи се да коригират живота си чрез Интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали живота си чрез сайтовете за запознанства.
Филмът "Love.net" разказва за любовта във всичките й проявления – за неизбежната, мистична и необяснима любов, но и за повърхностната, бързо ликвидна любов.
Сценарист: Нели Димитрова, Илиян Джевелеков, Матей Константинов; Режисьор: Илиян Джевелеков
В ролите: Владимир Пенев, Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Койна Русева, Джон Лоутън, Диана Добрева, Диляна Попова, Мик Бокс, Йорданка Кузманова и др.
Награди – Златна Роза 2011
„Златна роза" – за най-добра женска роля (Лилия Маравиля), най-добър сценарий (Нели Димитрова, Матей Константинов, Илиян Джевелеков) и награда за дебют в лицето на режисьора Илиян Джевелеков.


Пресинформация, презентация на филмите: Елица Матеева - PR на Театър "Българан", ползвани са текстове от Уикипедия и различни сайтове за кино.


Автор:
Елица Матеева
Публикация:
16.06.2012 г. 22:00
Етикети:
Мария Статуловафилмов маратонбългарско киноВарна 2012
театър Българан
Фестивал на актьора
Посетено:
1982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15010-festival-na-aktyora-varna-2012