Празници / фестивали

Йълдъз Ибрахимова на Джаз форум Стара Загора

Фестивалът по дни

 Йълдъз Ибрахимова на Джаз форум Стара Загора


◊ ДЕН ТРЕТИ

16 юни, 19.00 ч., Оперен театър

Йълдъз Ибрахимова квартет: Джазът е свобода

. Йълдъз Ибрахимова - вокал
. Антони Дончев - пиано
. Веселин Веселинов - контрабас
. Христо Йоцов - барабани

„Само джазът ми дава свобода. Не само в импровизациите, но и на личността” – споделя Йълдъз Ибрахимова в едно интервю. Йълдъз Ибрахимова не просто пее джаз. Тя е самият джаз.

Изпълнителските й качества не се побират нито в рамките на думите, нито в рамките на различните музикални жанрове. От балканския фолклор, през циганските романси, до класическата музика и джаза – репертоарът й е необозримо пъстър, а начинът, по който го поднася, оставя публиката подвластна дълго след като концертът е свършил. Родена в София на 8 април 1952 г., Йълдъз започва уроци по пиано и солфеж на 10-годишна възраст. Завършва с отличие Националната музикална гимназия „Любомир Пипков”, а по-късно Държавната музикална академия със специалност „Оперно пеене”. Дебютира през 1975 г. с квартета на Марио Станчев, а впоследствие работи с музиканти като Любомир Денев, Огнян Видев, Веселин Николов, Петър Петров, Антони Дончев и Боян Воденичаров.  Притежава уникален гласов диапазон, обхващащ четири октави, и импровизира с него, досущ наподобявайки звученето на контрабас,  виола или тромпет.

Концертът на Йълдъз Ибрахимова на Джаз форум Стара Загора се случва непосредствено след честването на 60-годишния й юбилей миналия месец в София. На сцената ще й партнират Антони Дончев, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов.

Пианист и композитор, диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев е ключова фигура в българския джаз през последните 20 години. Съосновател на уникалната формация „Акустична версия". Антони Дончев осъществява и множество проекти с различни световноизвестни музиканти, сред които Том Харел, Джордж Гарзоне, Анди Скофийлд и др. Гастролира като соло пианист, композира филмова и театрална музика.
Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране и без проблеми съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Още в началото на кариерата си Веселин Веселинов-Еко се утвърждава като търсен студиен изпълнител и участва в стотици записи и концерти, прави театрална и филмова музика, телевизионни и радиопредавания. В периода 1990-2002 г. е член на Подуене блус бенд. Партнира в проекти на Бени Мопин, Клаудио Понтиджа, Ленърт Аберг, Арабел Караян. През 2003 г. е обявен за басист на годината, а през 2009 г. е отличен с „Кристална лира” за джаз. Композитор, аранжор, Веселин Веселинов-Еко е в основата на култовата фюжън формация „Зона Ц”, има безброй сътрудничества  както в популярния жанр, така и на джазовата сцена.

Христо Йоцов съпътства Йълдъз Ибрахимова в почти всичките й изяви на родна сцена. Професор по ударни инструменти в НМА „П. Владигеров”, развива активна изпълнителска дейност като джазов музикант от 1978 г. Участва в концерти и фестивали с реномирани български и чуждестранни артисти в Европа, Канада, Индия, Израел, Япония. Има стотици записи за български и чуждестранни компании и над 30 издадени компактдиска. Автор на много джазови пиеси и аранжименти за комбо и биг бенд, камерен и симфоничен оркестър. Композира симфонична музика: „Концерт за кларинет и симфоничен оркестър”, „Концерт за маримба и симфоничен оркестър”, „Концерт за обой и симфоничен оркестър”, камерни творби. Лауреат на множество престижни български и международни награди за джазова музика.


◊ И ОЩЕ

21.00 ч., Антична улица пред Оперен театър

С „Дивото зове” из
джазовата класика от началото на ХХ в.


Милица Гладнишка
- вокал
Васил Спасов - пиано
Борис Таслев - контрабас
Атанас Попов - барабани

„Дивото зове” е проект, изпълнен с разноцветни вълнения. Песните, които ще чуете, са весели, тъжни, мъдри, любовни. В основата  са Милица Гладнишка и Васил Спасов, който прави прекрасните аранжименти и заедно с Милица придават артистичен облик на всяка нота. По-късно към тях се присъединяват Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов - барабани. За Милица се твърди, че е фабрика за абсолют - с каквото и да се захване, тя му вдъхва живот, сила и усмивка. Милица превежда и дублира филми, играе главна роля в хитовия комедиен сериал „Етажна собственост”, пее по клубовете и достойно защитава доброто име на българския джаз. Работи с едни от най-добрите музиканти на България - Васил Спасов, Михаил Йосифов и неговия секстет, Атанас Попов, който е явление сред барабанистите, Борис Таслев, Венци Благоев, Любомир Денев – пианист и композитор. Предстои издаването на албум, а наесен „Дивото зове” ще бъде представен и на фестивала „Аполония” в Созопол.


◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

16 юни, 17.30 ч., Регионална библиотека „З. Княжески”

„Вокална група „Траяна” и българският вокален джаз” -
видео- и аудиолектория и среща с композитора Кирил Тодоров, основател на групата

Вокална група „Траяна”: Уникалните новатори


Амбицията за представителен джазов фестивал в града на липите не е безпочвена. Тук още през 1984 г. се основава вокална група „Траяна” – уникална за музикалния пейзаж формация, която под ръководството на композитора Кирил Тодоров за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация, а международното признание на група „Траяна”, която в края на 80-те години се трансформира във „Фолк Скат Бенд”, надхвърля популярността им в собствената им държава. Групата печели няколко престижни международни отличия, издава дългосвиреща плоча през 1987, през 1992 г. издава компактдиск с 14 от най-добрите си изпълнения, но за жалост промените в духовната и политическата среда слагат края на съществуването й.

В група „Траяна” са: Мариана Влаева, Лиляна Дойчева, Надя Тончева, Апостол Гурков, Трифон Лангезов.




Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
16.06.2012 г. 11:47
Посетено:
1631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/15007-yaldaz-ibrahimova-na-dzhaz-forum-stara-zagora