Празници / фестивали

Културни събития "Локация Център" 2012

22-29 юни 2012 - изложби, литературни четения, музика, спектакли и още

Културни събития "Локация Център" 2012
Картата изработи Виктор Христов


◊ ЛОКАЦИИ В "ЛОКАЦИЯ ЦЕНТЪР" 2012

"Локация Център" е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област, Централна България. Ще се проведат между 22-29 юни 2012.
Пълната програма вижте на www.orlovska10.com. Следете също и за подробна информация за всяко отделно събитие.

През 2011 година първото издание на Локация Център се проведе в Габрово, Севлиево и Трявна. Тази година организаторите са щастливи да съобщят, че местата за случване на културните събития значително се увеличиха.

Общините, общинските културни институти, читалищата и творци с лични ателиета от целия регион приеха позитивно идеята да организират събития в сгради и открити пространства, с които разполагат. Те подадоха заявки за участие в програмата на "Локация Център" още през месец февруари.

Спектакли и прожекции ще се провеждат в зала Възраждане (Габрово), Народно читалище "Христо Смирненски 1949" - кв. Русевци (Габрово), музей „Дом на хумора и сатирата” (Габрово), Народно читалище „Развитие-1869” (Дряново).

Гостуващи изложби специално за „Локация Център” ще бъдат показани в Градска художествена галерия „Христо Цокев” (Габрово), в галерия „Орловска 10” (Габрово), в Народно Читалище "Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011" и Хлебна къща „Св. Христофор“ (Габрово), във фоайето на Национална априловска гимназия (Габрово) и в изложбената зала на АИР Боженци.

Няколко събития ще се случат и на открито. В Габрово - иновативен визуален проект на стълбите към Летния театър, игра в централните части на града, литературни четения, пърформанси и концерт край езерцето в парка зад Регионалната библиотека; арт-симпозиум в село Габровци и махала Дупини; преживелищна група за трансформация сред природата около село Царева ливада; поход за хора с увреждания в планината.

Една от основните идеи на "Локация Център" е да покаже тези места в региона, които имат голяма културна стойност, но по една или друга причина, не са традиционни места за посещение. Организаторите виждат огромен потенциал за развитие на културни събития в селата сред природата. Също така оценяват и значението на местните творци и занаятчии.

Селата, които се включват в програмата на Локация Център 2012 са Царева ливада, Харачерите, Бабан, Стоките, Горна Росица, Габровци и махала Дупини.

Бялото училище в село Стоките е ценен пример за придаване на нова културна употреба на изоставени обществени сгради. Художникът Николай Панайотов, който дълги години живее и работи във Франция, превръща сградата на това училище в галерия за съвременно изкуство.

Местата, където публиката свободно може да разговаря с творците, да наблюдава процеса им на работа и да си закупи произведение на изкуството, са личните ателиета на Борислав Петров - каменоделец (с. Ловни дол, Севлиево), Веселина Иванова - керамика (с. Шарани, Габрово), Георги Панов - пана от вълна и дърворезба (с. Стоките, Севлиево), Ваня Минчева - художник (кв. Недевци, Габрово), Дима Димитрова - плетиво и чудни разкази и легенди (с. Кози рог, Габрово), Ненчо Ненчев - дърворезба (гр. Трявна), Веселин Дамянов - керамика (кв. Етъра, Габрово).

Постоянни и временни изложби публиката може да види и в музей „Дом на хумора и сатирата” (Габрово), галерия „Казаков” (Трявна), Ангел-Кънчевата къща-музей (Трявна), Старото школо (Трявна), Райковата къща-музей (Трявна), както и в нетрадиционното изложбено пространство на Бялото училище в село Стоките.

Не пропускайте да посетите и туристически направления като архитектурно етнографски комплекс Етъра и архитектурно исторически резерват Боженци. Исторически музей – Севлиево разполага с няколко обекта за посещение - Късноантична и средновековна крепост Хоталич, Архитектурно-възрожденски комплекс "Дандолови къщи", Хаджистояново училище, Табахана, дом музей "Д-р Атанас Москов.

В бар The Fat Cat (Габрово) е афтър партито на културни събития Локация Център 2012.


Организатори на Локация Център са Сдружение Артерия и галерия Орловска 10. Събитието се осъществява с партньорството на Корпоративна търговска банка, Камара на архитектите в България, Полипрес, ИК Жанет-45, Fat Cat Bar, Фронтал +, Фондация Америка за България, програма Изкуство в движение, фондация Арт офис, Община Габрово, Областна администрация – Габрово, Кметство Царева ливада, Община Севлиево, Sever.bg, в-к 100 вести. Дарик радио, информационен портал Културни новини, агенция Елмазова.

Автор: Сдружение „Артерия”
13.06.2012 г. 13:54
Посетено: 1232
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14976-kulturni-sabitiya-lokatsiya-tsentar-2012