Празници / фестивали

Цанко Василев: Варна – киното на Балчик

Десетият кинофестивал в Балчик ще се открие… във Варна

Цанко Василев: Варна – киното на Балчик


◊ „В ДВОРЕЦА“ ОТИВА ВЪВ ВАРНА

За десетото юбилейно издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“ фестивалният директор Цанко Василев е решил да завладее и варненската публика. Това стана ясно на специална пресконференция днес.

От 29 юни до 7 юли основното място на кинопрожекциите ще бъде Фестивалният и конгресен център във Варна. Паралелно с това прожекции от фестивала ще има и в Двореца в Балчик.

"Навремето Тодор Колев каза, че Варна е пристанище на Шумен. Сега Варна ще бъде кино на Балчик", шеговито сподели фестивалният директор Цанко Василев за „Културни новини“.

Фестивалът „В Двореца“ ще се открие на 29 юни от 20 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. След откриването зрителите ще могат да видят документалния филм „Татко снима мръсни филми“. Режисьор на лентата е Йордан Тодоров. Това е разказ за живота и творчеството на Стивън Апостолоф (известен още като Ей Си Стивън) – един от най-великите режисьори на еротични филми в Холивуд.

Прожекции на филми по време на фестивала ще има и в зала „Европа“ на ФКЦ. Повече за програмата на фестивала може да се открие на официалния сайт на „В Двореца“.


◊ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА

По традиция и тази година ще има майсторски класове и образователна програма. Те ще се провеждат в Двореца в Балчик.

Подробности за лекторите и темите ще има в най-скоро време, обещаха организаторите на фестивала.


◊ КИНО И МУЗИКА

Кинофестивалът „В Двореца“ е известен и със своята музикална програма. Тази година директорът Цанко Василев е поверил музикалната част на Българското национално радио. Организаторите обещават голям концерт на открита сцена с млади изпълнители и групи. Сцената ще бъде разположена между ФКЦ и входа на Морската градина във Варна.

Концертът ще се състои на 3 юли от 19 до 21 часа и ще се предава директно по програма „Хоризонт“ на БНР. Засега имената на изпълнителите се пазят в тайна.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
13.06.2012 г. 18:38
Посетено:
2126
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14971-tsanko-vasilev-varna-kinoto-na-balchik