Празници / фестивали

Една седмица анимация – идва "Златният кукер"

Фестивалът е от 11 до 17 юни

Една седмица анимация – идва "Златният кукер"


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Над 300 заглавия от цял свят ще бъдат представени на третото издание на Международния фестивал за анимационно кино “Златен Кукер” от 11 до 17 юни тази година.

Второто издание на фестивала беше само преди половин година, но явно организаторите са решили този път да наблегнат на летните емоции.


◊ КЪДЕ ЩЕ БЪДАТ ПРОЖЕКЦИИТЕ

Специални прожекции на полска, унгарска и чешка анимация ще се състоят в Полския и Унгарския културни институти и в кино “Одеон”. Състезателната и извънконкурсната програма, както и панорамите и ретроспекциите, ще могат да бъдат видени в кино “Люмиер”, в НАТФИЗ и в специалните вечерни прожекции на Арт Спейс (лятно кино в градинката на НДК), ФотоСинтезис арт център (кафе-галерията) и арт-клуб "Жреци на Музите” в Студентски град.


◊ СЪСТЕЗАТЕЛНАТА ПРОГРАМА

Около 130 филма ще се състезават за 11 награди, като за наградата “Най-добър български анимационен филм” ще се надпреварват 12 филма от български автори. А специалната награда „Пройко Пройков” ще бъде връчена от оперативна Програма “Околна Среда 2007-2013” на най-добрия филм с еко тематика.


◊ ЕКОЛОГИЯ НА ФОКУС

“Златен Кукер” тази година ще се фокусира върху екологията чрез различните съпътстващи дискусии, семинари и уъркшопи, както и чрез конкурсите за студенти и ученици, които започнаха в началото на годината.

Победителите от двата конкурса, “Едноминутен анимационен еко филм” и “Еко Арт творба”, ще бъдат наградени по време на Официалната церемония по връчване на наградите на филмите от фестивала на 16 юни от 19 ч. в кино “Люмиер”.


◊ ЖУРИТО

Международното жури на „Златен Кукер” тази година включва аниматорите Фил Мълой (Великобритания), Хуан Пабло Сарамеля (Аржентина) и Симеон Сокеров (България).

Сокеров е завършил анимационна режисура в НАТФИЗ. Дипломната му късометражна анимация „Пет пъти” е селектирана на множество международни и български фестивали. Филмът има вече няколко международни награди – на киноорганизацията на ЮНЕСКО UNICA - Union Internationale du Cinema, на фестивала на ВГИК-Москва, на фестивала „Амирани” в Тбилиси (Грузия). Анимацията беше наградена и от  българските фестивали „Златен кукер”, „В Двореца” (Балчик), „Computer Space”, „Златен ритон” и др.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.06.2012 г. 19:32
Посетено:
1716
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14945-edna-sedmitsa-animatsiya-idva-zlatniyat-kuker