Празници / фестивали

Документалните филми на кинофестивала "В Двореца"

Юбилейното 10-то издание ще бъде от 29 юни до 7 юли в Балчик и Варна

Документалните филми на кинофестивала "В Двореца"
"Кино комунисто", реж. Мила Тураджич, Сърбия


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Документални ленти, обрали награди на най-престижните кинофестивали, ще бъдат представени на българската публика в рамките на кинофестивала “В Двореца”.

Сред специално подбраните заглавия са “Кино Комунисто”, “Светът през очите на Йон Б.”, “Готварска история. 6 войни; 11 рецепти; 60 361 024 жертви”, ”Пустинята на забраненото изкуство” и “Аз те обичам”.

Тази година фестивалът „В Двореца“ е юбилеен – това е неговото десето издание. Между 29 юни и 7 юли кинолюбителите могат да посетят фестивалните прожекции в Балчик и Варна. Билети за прожекциите на цена до 4 лева се продават в мрежата на „Евентим”.


◊ АКЦЕНТИТЕ

Филмът “Кино Комунисто” е дебютен за сръбката режисьорка Мила Тураджич, но е истински подвиг в областта на документалното кино. Изграден е върху архивни кадри от 320 филми, заснети в легендарното студио “Авала”, покровителствено от Тито. Едно истинско пътешествие сред забравени снимачни площадки, разпадащи се декори, които разкриват възхода и падението на илюзията, наречена Югославия и личната любов на диктатора към киното. “Кино Комунисто” печели 15 награди от най-престижните кинофестивали в света, сред които голямата награда за документален филм от Международния кинофестивал в Трибека '2011.

Филмът на Александър Нанау “Светът през очите на Йон Б.” проследява мечтите на един анонимен човек, скитащ по улиците на Букурещ. Това е Йон Барладеани. През седемдесетте този бездомник създава поп арт произведения, криейки ги от режима на Чаушеску. Филмът представя пътя на този творец и колажите му от бунището на Букурещ до престижните галерии в Париж и Лондон, редом до шедьоврите на Анди Уорхол и Марсел Дюшан.

Как храната влияе на победите и пораженията на европейските държавници? Кой би предположил, че войната може да се води и с тенджери, тигани и солници? “Готварска история. 6 войни; 11 рецепти; 60 361 024 жертви” (реж. Петер Керекеш) е филм, който разкрива влиянието на полевата кухня върху военните действия - кухнята като модел на света, приготвянето на храна като бойна стратегия. Битката за високи идеали се опира на стабилните крака на една кухненска маса. Филмът е базиран на 11 рецепти на военните готвачи от времето на Втората световна война до войната в Чечня, и от Франция през Балканския полуостров, до Русия.

В епохата на съветска Русия творците, оставали верни на убежденията си, са били екзекутирани, изпращани в лудница или ГУЛАГ. Съдбата на тези хора вдъхновява Игор Савицки за филма ”Пустинята на забраненото изкуство” (реж. Аманда Поп, Чавдар Георгиев). Условно Савицки купува „одобрени” автори, на практика - спасява 40 000 забранени творби на свои приятели, създавайки музей по средата на пустинята в Узбекистан, далеч от зоркото око на КГБ. Савицки успява да натрупа разнообразен микс от руски авангард, но най-голямата му находка е неизвестна школа художници, укриващи се в Узбекистан след руската революция от 1917 г.

“Аз те обичам” е първият съвместен проект на младите руски режисьори Александър Расторгуев и Павел Костомаров. Тандемът се решава на безпрецедентен експеримент – на кастинг в руския град Ростов на Дон режисьорите избират своите герои сред обикновените хора, връчвайки им по една малка камера със заръката да заснемат няколко сцени от живота си. Отнема две години филмът да бъде завършен, а резултатът – една от най-добрите експериментални картини напоследък и безмилостно точна проекция на съвременния руски живот.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
05.06.2012 г. 18:32
Посетено:
1674
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14891-dokumentalnite-filmi-na-kinofestivala-v-dvoretsa