Празници / фестивали

В очакване на културни събития "Локация Център" 2012

Спектакли, изложби, литературни четения, музика, алтернативни форми на изкуство

В очакване на културни събития "Локация Център" 2012


◊ СЪБИТИЕТО

Вече са известни повечето участници в програмата на културни събития „Локация Център” 2012. Тази година интересът от страна на артисти, които искат да се представят в Габровска област, е значително повишен.
 
Между 22-29 юни жителите и гостите на региона ще имат голям избор от спектакли, изложби, литературни четения, музикални събития и алтернативни форми на изкуството. Участие ще вземат повечето културни институти. Индивидуални творци ще отворят за посещение ателиетата си. Събитията ще се проведат в Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и в няколко села от областта.

За рекламната кампания на събитията организаторите търсят подкрепа от местни и национални бизнес партньори. Отправя се покана към фирмите да направят дарение и да поставят логото си в подкрепа на "Локация Център". Имиджовата реклама по време на културни събития отдавна е широко разпространена в европейските страни и все повече се развива в България. Широката общественост също е поканена да се включи в набирането на средства чрез малки дарения според желанието и възможностите на всеки. Техническата организация се осъществява чрез доброволци.

“Локация Център” се провежда за втора година. Това е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област. Основна цел е да се създаде достъпен начин за срещи на живо между публиката и артистите. За целта се изготвя туристически културен маршрут с международна рекламна кампания. Името идва от регионалния характер на събитието – култура в Централна България. Организаторите от сдружение "Артерия" считат, че е важна децентрализацията на културата от столицата и големите градове към другите части на България.


◊ В ПРОГРАМАТА

Изключителен интерес тази година представляват спектаклите, които ще се играят както в залите с големи сцени, така и в алтернативни пространства на открито.
Професионалната театрална компания МОМО ще представи мултимедиен спектакъл „Пророчество”, вдъхновен от австрийския драматург Петер Хендке.
 
Две студентски продукции ще покажат различни погледи на най-младото поколение в театралното изкуство. Представлението с маски е рядко явление по българските сцени, но „Храброто куче” на Учебен театър към Нов Български университет ще разчупи и обогати представите ни за този жанр. Семейната комедия „Когато котката я няма” е съвместен дипломен проект на режисьора Иво Йончев и психолога Снежина Стоянова.

Групата Триоплей ще представи съвременна възстановка на народни ритуали на фона на авторски обработки на фолклорни песни.
 
Театрална работилница „Гаргара” към читалището в кв. Русевци - Габрово ще представи постановката „Време разделно”.

Както миналата година, така и тази, е предвидена изложбена програма на съвременно изкуство и на класически и традиционни произведения. Две специални гостуващи изложби запознават публиката с най-новите търсения на млади български художници и дизайнери.

Градска художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово предоставя пространството си за съвместния проект „Кошмарт” на галерия „Графит” и студио „Афект Медиа”, съчетаващ работата на 15 млади автори, работещи в сферата на графичния дизайн, дигиталните изкуства, фотографията, съвременната илюстрация, стрийт и видео арт направленния, както и в класическите и съвременни форми на изкуството.

В галерия "Орловска 10" ще бъдат показани резултатите от осем уъркшопа с ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на сдружение „Изкуство в действие”. Водещи на отделните уъркшопи са Добрин Атанасов, Любен Кулелиев, Лиляна Дворянова, Рене Беекман, Албена Баева, Орлин Дворянов, Стела Инчовска.

Специално за "Локация Център" от Македония пристигат писателят Ристо Филчевски и фолклориста Иван Котев. Те ще представят изложба със снимки от Карнавала в град Струмица и ще четат авторски афоризми и народни пословици.

Народно Читалище "Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011" и Хлебна къща „Св. Христофор“ – Габрово организират изложби на художниците Михаил Черкезов, Диана Василева и Ина Манева, както и демонстрации по месене на хляб.

В Дома на хумора и сатирата ще могат да се видят временните изложби „40 майстори на комичното”, „...за да те има и след теб дори!”, „Всички пътища водят към ... Габрово”, „Лица от политиката”, „Луди млади”, „Смях до скъсване”, „Духът на камъка”, както и всички постоянни излоби.

В сградите на Исторически музей – Трявна ще могат да се видят изложбите „Църковни изкуства”,  „Филип Тотю между мита и историята”, “Почит към Пенчо Славейков...”, „Как петленцето кукурига”, както и всички постоянни изложби.

Една от целите на Локация Център е да представят алтернативни форми и пространства за изкуство.
Организаторите препоръчват да се посети „Бялото училище” в село Стоките, което е изключителен за България пример за придаване на съвременен културен смисъл на старите сгради и селата. „Бялото училище” е ремонтирано от художника Николай Панайотов и превърнато в голямо изложбено пространство.

Формацията Vi Ga &  eN . E . Lo  пък се събира, за да подготви музикално-театралната миниатюра „Горите в мен” специално за "Локация Център" – това е органично цяло от музика, танц, поезия и изобразително изкуство, което ще се случи на открито сред природата, а дърветата ща играят ролята на основен декор.
 
Творческа група „Утре повече” ще представи няколко пърформанса и инсталации, представляващи смели провокации към публиката. Инсталации ще направят и Анелия Николова и Валерия Радева.

Освен към най-новите тенденции, ще се обърне поглед и към една история от миналото на Габрово. Джони Пенков, Джеки Стоев и Чарли Илиев ще представят филм за зевзека Керков – емблематичен образ, който габровци си спомнят с усмивка.

Подготвя се и литературна програма от срещи с писатели.

Читалище „Габрово” организира летен събор на бийтбоксерите.
 
Архитектурно-историческите комплекси „Етъра” и Боженци, както и читалището в село Горна Росица, организират програми по случай Еньовден и Петровден. На сцената на читалището в село Царева ливада ще вземат участие множество фолклорни състави.

Читалището в село Харачери подготвя изненада сред природата за посетителите си. Читалище „Развитие” в град Дряново ще представи проекта „Кръстопът на изкуствата” на писателката Весислава Савова, поетесата Веселка Христова и дърворезбаря Иван Луджов.

Активното включване на читалища значително обогатява програмата от културни събития. Организаторите откриват голям потенциал в читалищата и в природните ресурси на селата в региона и вярват, че в бъдещите издания на „Локация Център” именно тези места ще изградят облика на един традиционен празник на цялата Габровска област.

Друга специфична част от програмата са индивидуалните творци, които ще отворят за посещение своите ателиета. Те ще демонстрират на живо процесите на работата си. Посетители са добре дошли в ателието за камини и карвинг на Борислав Петров в с. Ловни дол, в пещта за керамика на Веселина Иванова в с. Шарани, в къщата на Георги Панов в с.Стоките, който прави фини пана от вълна, в ателиетата на художниците и дърворезбари Ваня Минчева (кв. Недевци, Габрово), Нено Ненчев (Трявна), Веско Дамянов (кв. Етъра, Габрово), в дома на Дима Димитрова, която плете и разказва истории.

Сдружение „Мечти и отбори” – Габрово подготвя специален маршрут за откриване на ценни забележителности в региона. В един от дните ще се проведе и културен маршрут, подходящ за хора с увреждания.

Предвидени са и представяния на културни продукти от големи международни фестивали, които за сега остават изненада. 

По време на културни събития „Локация Център” 2012 ще се проведат и две интересни съпътстващи събития.

Арт група „Дупини“ организира екологичен арт симпозиум „Изкуство в природата” в района на село Габровци и махала Дупини. Поканени са 10 изявени международни и български автори, които ще творят съвместно. Типично за изкуството в природата е, че част от творбите остават на мястото на създаването си, вградени в пейзажа.

Сдружение Артерия, Звено Панаоки Щанета, Кметство Царева ливада и НЧ “Върбан Русенов Генчев – 1924″ - с. Царева ливада организират форум „Селото като културно звено”. Цел на форума е личности, които работят успешно за развитието на културни дейности в селата, да се срещнат и да обменят опит. Чрез презентации ще се покажат добри практики в тази насока.

Очакват се още няколко допълнения в програмата на културни събития „Локация Център” 2012. Пълна информация за времето и мястото на всяко едно събитие ще бъде разпространена в началото на юни.

*

За пълноценно разпространение на информация за културния маршрут са необходими средства за печатни материали и текущи организационни разходи. За набирането им организаторите отправят покана към бизнеса и обществеността да помогнат с малки суми!

Дарение може да направите
по банков път
Корпоративна търговска банка
IBAN     BG94 KORP 9220 1035 5427 01
BIC KORPBGSF
получател: Сдружение „Артерия”
основание: дарение за „Локация Център”

или

в кутията за дарения в галерия "Орловска 10"
намира се на ул. "Орловска" 10, Габрово

Автор:
Сдружение „Артерия”
Публикация:
29.05.2012 г. 16:47
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14839-v-ochakvane-na-kulturni-sabitiya-lokatsiya-tsentar-2012