Празници / фестивали

Пролетен базар на книгата 2012

Над 80 издателства ще представят своите нови заглавия

Пролетен базар на книгата 2012


◊ СЪБИТИЕТО

В майските дни на културата, Асоциация „Българска книга” традиционно организира и провежда „Пролетен базар на книгата”. На 29 май столичният кмет Йорданка Фандъкова официално ще обяви началото на пролетните срещи с книгите и литературата. Събитието е с начален час 10.00 ч. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток”, Национален дворец на културата.        
        
Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетния базар на книгата”. Щандовете им ще бъдат разположени на ІІІ етаж на НДК на площ от над 600 кв. м. Събитието се провежда в рамките на „Салона на изкуствата”.

За втора поредна година, по покана на Асоциация „Българска книга” в София ще гостува г-н Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ). По време на миналогодишното си посещение, г-н Тобин изрази загрижеността на Федерацията на европейските издатели за нивото на неграмотност у нас. Г-н Тобин заяви, че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване. В програмата на Фъргъл Тобин тази година са включени среща със зам.-министъра на образованието г-жа Милена Дамянова по въпроси за насърчаване на четенето като начин за преодоляване на неграмотността сред учениците, участие в международния семинар Arrow Plus (от 10.00 ч. на 30.05. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток”), лекция пред студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации (29.05. зала 13 на ФЖМК, 16.00 ч.).

Специален гост на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година е един от най-четените автори през последните години в България – аржентинският психотерапевт и писател 
Хорхе Букай. За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България три поредни години. По време на престоя си в България Хорхе Букай ще представи най-новата си книга – „Пътят на сълзите” (изд. Хермес).


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Само за един ден, специално за откриването на „Пролетния базар на книгата”, в София ще пристигне Н.Пр. г-жа Вида Огненович – сръбски писател, драматург, режисьор. Вида Огненович е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.-председател. В момента г-жа Огненович е посланик на Република Сърбия в Дания. В София тя ще представи романа си „
Прелюбодейци” (изд. "Сиела").

Сред гостите на „Пролетния базар на книгата” ще бъде и журналистката, която накара
Ходорковски да проговори. Наталия Геворкян е известен руски и френски журналист, съавтор на „Ходорковски. Автобиографична книга” от Михаил Ходорковски (изд. "Милениум"), съратник на Анна Политковская и на цялата плеяда руски интелектуалци, които избраха свободата на словото с цената на живот извън родината.

В дните от 29 май до 3 юни, от 10.00 до 20.00 часа,  столичани и гости на столицата ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

С вярата, че добрата литература е лек срещу лошото настроение и лошия вкус ще бъде анонсиран първия брой на сп. "Гранта" - Granta България 1: Бъдеще? Първият брой на "Granta" в България ще отправи поглед натам, където животът неизбежно  и безотговорно винаги е бил литература – бъдещето.

„Детето зад чина” (изд. ”Просвета”) с автори Марин Бодаков и Зорница Христова, е книга за това как общуваме с детето си в семейството. В представянето са включени родителски организации, учители, журналисти.

По случай 1 юни, специалният подарък за децата ще бъде концерт на танцова школа „Танцувай с мен” (изд. "Анубис" - "Булвест").

Прецизна колекция от 13 истории ще намерят почитателите на българската литература  в сборника разкази „
Симетрия” на Захари Карабашлиев (изд. "Сиела").

Първата българска книга за оперетата и мюзикъла „Книга за оперетата и мюзикъла” от Огнян Стамболиев (изд. "Гея – Либрис") представя най-ценното от жанра с най-добрите образци от стилове и школи.

Радиопредаване отвъд ефира за френската литературна звезда
ще бъде реализирано от радиоводещата Светлана Дичева (изд. "Унискорп"). Приятният френски следобед с романи и филмова музика се осъществява със съдействието на Френския културен институт.


. Столичната община е официален партньор на събитието.

. „Пролетният базар на книгата” се осъществява с медийното партньорство на бТВ, БНТ, в. „Стандарт”, БНР, бТВ радио, „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ”.

Очакваме ви!   
                       Автор: Асоциация "Българска книга"
25.05.2012 г. 16:50
Посетено: 1570
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14817-proleten-bazar-na-knigata-2012