Празници / фестивали

Международен детски танцов фестивал "Приятелство без граници 2012"

Сливен, 22-25 май 2012

През настоящата година подновените, след двудесетилетно прекъсване културни тържества „Сливенски огньове”, включиха в програмата си и станалият традиционен за детското танцово изкуство международен фестивал „Приятелство без граници”. Община Сливен, Регионалният инспекторат по образованието към МОМН и Детският комплекс сътвориха с усилията си радостта от общуването и изявата на творчеството на малките танцьори от 11 страни на Европа.

От 22 до 25 май Сливен за шестнадесети път ще бъде озарен от усмивките на детските лица и възхитата им от ритмите на техните другарчета, преминали в освободените от прегради пространства на хармонията и красотата. Малките танцьори се придвижиха до мястото на откриването с внушително дефиле по ларгото, приковали погледите с красивите си национални костюми. Под мелодичните звуци на гайдарите от Котел, възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”, внушителната група на участниците бе водена от кмета на града, неговите заместници и съветници в местния парламент.

Незабравима остава в сърцата пъстрата палитра от багри, ритми и звуци, слели в едно порива на младите хора - бъдещето на планетата - за творчество, изява и достоен живот в настоящия и утрешен ден. В началните часове на събитието, на площад „Хаджи Димитър” уменията си във фолклорното танцувално творчество показаха повече от 600 деца в завладяващата композиция „На мегдана”. В приветственото си слово към малките участници и присъстващите граждани на Сливен, кметът на града изрази удовлетворението си от изпълнения с вълнуващи преживявания площад, над който бди и се възвисява във величието си Войводата. „В продължение на няколко дни община Сливен ще бъде своеобразна детска столица на културното многообразие. Ще останат незабравими спомени и нови приятелства отвъд границите, с родно място града под Сините камъни”, подчерта Кольо Милев, почетен патрон на културното събитие. Гласът на ученичката от Сливен Александра Дянкова засили вълнението на всички с изпълнение на химна на Република България „Мила Родино” – на фона на веещите се знамена на държавата ни, на Европейския съюз и фестивалния флаг.

В съответствие с традицията за представяне на домакините с най-изявените свои детски танцувални състави, изкуството си при откриването показаха дългогодишни фолклорни формации от сливенски учебни заведения, където към някои са изградени и хореографски паралелки: състав „Аглика” при XI СОУ „Константин Константинов”, „Българче” при Второ основно училище „Христо Ботев”, „Веселие” - Първо СОУ „Хаджи Мина Пашов”, както и съставът към XII СОУ „Елисавета Багряна”. Тук взеха участие и трупи, донесли международни награди на града с изпълненията си: танцовият ансамбъл „Тракийче” при Детския комплекс, както и тези към Федерацията на каракачаните и при Народно читалище „Хаджи Димитър” в Сливен.

Сцената се превърна в трептящо, изпод малките нозе, място за надпревара по умения в танца. Сърцата на присъстващите отдадоха възхитата си от изкуството на гостите от Чехия (детски фолклорен ансамбъл „Мала Ясенка” от Всетин), Черна гора (ансамбъл „Бока” от Тиват), от Босна и Херцеговина (“Каявец, Баня Лука), от Турция (танцов ансамбъл от гр. Бурса), Румъния (ансамбъл от Тарнавени) и Македония (детски ансамбъл при Културно-просветно дружество „Ристо Донев-Учителят” от Щип). В спомена остават и завладяващите ритми на малките гости от Албания (фолклорен ансамбъл „Арбана” от Тирана), от Литва (“Пинемелис”, Паневежис), ансамбъл „Традиция” от Тръстеник, Сърбия и ”Маковичка” (Свидник, Словакия).

Изградената традиция да се разширяват уменията на децата с нови ритми – на другарчетата им от другите страни, както и техните знания за традициите и културата им - ще се осъществи чрез  „Училището по танци”. Учебни заведения от общината са поели домакинството на всеки от съставите-гости от чужбина.

Програмата предвижда срещи на малките танцьори с кмета на общината Кольо Милев и в Областната управа - с управителя на област Сливен Марин Кавръков. До изкуството им ще се докоснат – чрез присъствие в десет села към Сливенска община, любителите на българския фолклор и танци. Те ще представят свои фолклорни програми и в Дома за възрастни хора в града под Сините скали и в кв. „Звездите” (в Дневния център).

Очаква се церемонията по закриването на международното културно събитие на 25 май т.г. - с фолклорните ритми на всички участващи състави.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.05.2012 г. 12:52
Етикети:
фолклорМеждународен детски танцов фестивалСливен
детски фестивал. танци
Приятелство без граници 2012
Посетено:
1267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14804-mezhdunaroden-detski-tantsov-festival-priyatelstvo-bez-granitsi-2012