Празници / фестивали

Сливен отбелязва интересни инициативи в "Нощта на музеите"

Европейска нощ на музеите, 19 май 2012

Културната проява в града под Сините камъни се организира от Регионалния исторически музей (директор Георги Кюпчуков) и Художествената галерия „Димитър Добрович”. Ръководствата им поддържаха в празничната нощ няколко пулсиращи сцени за изкуство пред музеите, залите и галериите. В късния следобед, в 17.30 часа мажоретният състав „Силует” при Трето основно училище „Д-р Иван Селимински” постави с шествието си началото в програмата на галерията, където по-късно сливенци можаха да се докоснат до уникалните платна и щрих на европейските модернисти от сбирката „Западноевропейска графика”, дарена на града от Богомил Райнов. На фона на музика, професионални художници и любители на живописта рисуваха, участвайки в „работилницата на въображението”.
           
Изпълненията на формации по покана на Художествената галерия се пренесе на сцената пред изложбена зала „Сирак Скитник”, където се включиха за участие певците от Клуба за млади поп и рок музиканти с ръководител Елена Пеева, вокалите и инструменталистите от група „Монолог” при Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, китаристите от едноименния ансамбъл с ръководител Найден Дойнов и др. Сливенци се насладиха на изкуството на балетистите от формациите при Детски комплекс, рък. Юлия Кирова и „Империя”, рък. Лили Димитрова. 
                
Съобразно програмата на Регионалния исторически музей за „Нощта на музеите”, изпълненията на утвърдени състави започнаха в 19 часа на импровизираната сцена пред музея, където музикантите от Сливенския симфоничен оркестър  с ръководител маестро Димитър Караминков, откривайки „музейната нощ”, приковаха за пореден път вниманието на сливенци с изкуството си. Сливенските музеи отварят в празничната нощ вратите си за безплатен достъп на желаещите до експозициите, като в програмата са включени и по-нетрадиционни форми, напр. дегустация на вина и др.
             
На подиума се качиха музикални и танцови състави към народните читалища в града и отделни изпълнители: децата от Обединената школа към изкуствата „Мишо Тодоров” при Образцово народно читалище „Зора”, балерините от балетната формация „Барби” с ръководител Силвия Терзиева, възпитаниците на треньора по спортни танци Цанка Иванова от клуб „Сливен”. Импровизираната сцена стана място за изявите на вокално-инструменталните състави при народните читалища: „Динамика” при читалище „Единство” с рък. Юрий Балтов и ВИГ „Ритъм”, читалище „А. Димитров-1937 г.”. Пред публиката се изявиха и музикалната формация „Джеймс Сейшън”, хип-хоп група „Сънрайс” и др.
             
Кулминационен момент в „Нощта на музеите” в Сливен стана пъстроцветието на празничната заря и шоуто с огнени ефекти на Татяна Велева. Гражданите и гостите на Сливен оцениха концерта на специалния гост Маги Джанаварова и изпълненията на Мариета Сиракова, Мария Николова, Александър Киров, на Ралица Пашова и Александра Бозукова.
                
Завладяващите ритми на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен” станаха достоен завършек на вълнуващата културна проява на музеите в града на войводите. Пред зала „Сирак Скитник” танцьорите  на Слав Тодоров и Таня Тихова от фолклорния танцов ансамбъл „Българка” при читалище „Х. Димитър-1937 г.”, както и хорът за народни песни при читалището в с. Панаретовци, вляха въодушевлението на присъстващите в празничната нощ.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.05.2012 г. 01:00
Посетено:
1345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14782-sliven-otbelyazva-interesni-initsiativi-v-noshtta-na-muzeite