Празници / фестивали

Програмата на Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) за Нощта на музеите

Европейска нощ на музеите, 19 май 2012

◊ ПРОГРАМАТА

В Европейската нощ на музеите 2012 Етнографският музей (ИЕФЕМ-БАН) представя на своите гости един пъзел от етнографски материали, документи, картини и артистични погледи, чрез който ще се опитаме да отворим нови хоризонти за българските етнографски експозиции и да покажем, че етнографията и фолклористиката не са обърнати към миналото. Три от изложбите и всички прожектирани филми илюстрират съвременната научна работа. Другите две изложби пък ще покажат външния поглед – на творците – към народната митология и орнаментика.


Изложби

Петрикивска живопис
Галина Назаренко, Украйна

Галина Назаренко е родена през 1968 г. в село Петрикивка, област Днепропетровска, Украйна. В нейното творчество са присъщи самобитността, приемствеността и оригиналността на най-добрите традиции от легендарните стари майстори на Петрикивската живопис. Всяко произведение на Галина Назаренко е вдъхновено от разнообразната природа на родния край, което създава неповторима атмосфера и усещане за празнично настроение.


Слънцето и месечината били брат и сестра ...
 

„Слънцето и месечината били брат и сестра ...” не е типичната изложба, в нея ще бъдат експонирани представите и светогледът на българина, пресъздадени от съвременни художници в картини и текст върху стените в музея. Част от изрисуваните сюжети ще са слънчова женитба, свалянето на месечината от магьосници, представите за съзвездията Ралица, Квачката и др. По стените ще рисуват: Аспарух Петров, Константин Златков, Дмитрий Ягодин, Весела Данчева, Иван Богданов, Олга Дорева.
Откриване в Нощта на музеите: 18:00 ч.


Карнавалът: крал на Европа

Международната изложба представя маскарадната традиция в няколко европейски страни въз основа на работата на Етнографския музей на Трентино – Сан Микеле ал Адидже, Етнографския музей – Загреб, Музея на европейската и средиземноморска цивилизация – Марсилия, Музея на Македония, Скопие, Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) – София, Етнографския музей на баските, Билбао, Словенския етнографски музей, Любляна, Държавния етнографски музей, Варшава, и Музея на открито „Астра” – Сибиу. Изложбата е финансирана от Фонд „Култура” на ЕС.
Мултимедийна изложба.
Откриване в Нощта на музеите: 18:00 ч.


Бесарабските българи в постсъветското пространство

Изложбата представя работата на екип етнолози по време на теренните експедиции 2009-2011 г. предимно в селища с преобладаващо българско население в Молдова и Украйна и резултатите от научно-изследователската дейност на етнолозите и историците. Изложбата е финансирана от ФНИ-МОМН.


Върви народе възродени
Към познанство, духовно съвършенство, европейско единение

Изложбата „Празникът на св. св. Кирил и Методий – от националното към европейското духовно пространство” проследява институционализацията на празника от Възраждането до наши дни. Тя съдържа фото- и документални материали, събрани от учени през последните 3 години в България и Европа. Посетителят се среща с любопитни факти за химните в прослава на светите братя, знамена с техните ликове, развявани от училища и благотворителни дружества, но и на бойните полета, отличия като ордени и плакети, пощенски издания, сувенири. Чрез вещи от „кабинета по рисуване”, „кабинета по музика”, „библиотечната етажерка на учителя” се подсказва, че празникът не трае един ден, а смислово присъства в целия общообразователен процес на нашето училище. Изложбата е финансирана от ФНИ-МОМН.
В Нощта на музеите ателие за писане на глаголица


Прожекция на етнографски филми

„Край Дунава” (2008)
Автор: Веселка Тончева, Режисьор: Екатерина Минкова, Оператор: Панайот Данчев

Филмът представя с. Долни Вадин, Оряховско – село, със самобитен словесен, музикален, танцов фолклор и съхранена обредност, село, в което се плетат мрежи и се готви рибена саламура, а реката е част от всекидневието на хората. Фокус на филма е именно реката: фолклорните вярвания, от които реката е важна част; обредните практики и ритуали, в които реката участва; приказки, песни и разкази, в които присъства реката; традиционни „крайречни” занаяти и поминък.


„Хурката” (2010)
Автор: Веселка Тончева, Режисьор: Екатерина Минкова, Оператор: Камен Колев

Филмът представя хурката като вещ от традиционната българска култура. Легендата за Тодорини кукли и връзката й с хурката разказват баби от с. Спанчевци, Врачанско, а самата хурка може да се види в многообразието от екземпляри от фонда на Националния етнографски музей, коментирани от етнолога доц. д-р Надежда Тенева. Майсторът-копанар Верослав Цветков от Враца запознава с техниката на изработване, различните форми на хурки и мястото на традиционния занаят в миналото и днес.


Бистришките баби – шедьовър на Юнеско (2007)
Автор: Веселка Тончева, Режисьор: Екатерина Минкова, Оператор: Димитър Митов

Филмът разказва за вписването на Бистришките баби в листата на ЮНЕСКО като шедьовър на нематериално културно наследство, за модела на кандидатстване, за избора точно на шопския двуглас и на тази група като първо българско участие в тази листа. Главен „герой” във филма са самите Бистришки баби, които пеят, говорят за своята традиционна музика, за това как се чувстват като “шедьовър”, за гостуванията си в чужбина, за предаването на традиционните знания на младите и т.н.



Автор:
ИЕФЕМ-БАН
Публикация:
18.05.2012 г. 15:54
Посетено:
1839
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14771-programata-na-natsionalniya-etnografski-muzey-iefem-ban-za-noshtta-na-muzeite