Празници / фестивали

XV Празник на японската култура във Великотърновския университет

Откриване на нов фонетичен кабинет по японски език, лекции, изложби, театър, седмица на японското кино

◊ СЪБИТИЕТО

Студентите и преподавателите от специалност приложна лингвистика с японски език към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" имат удоволствието да Ви поканят на

XV Празник на японската култура

12.05.2012 г. от 12:00 ч.
Аула на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, В. Търново


Гости на празника ще бъдат Н. Пр. Макото Ито, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, който на 11 май ще открие новия езиков кабинет на специалността, и доц. д-р Такамуне Кауашима, лектор в университета в Любляна, който на 11 и 12 май ще изнесе лекции, свързани с японската култура и история.
     
Както всяка година и в тазгодишното издание ще има демонстрации на карате, айкидо и кендо; изложби на икебана и бонсаи; работилници по калиграфия и обличане на кимона. Ще се предлагат суши и японски сувенири. Студентите от специалността са подготвили презентации на теми: “Япония през погледа на една българка”, “Звездното небе в Япония”, “Японски рокерски банди” и др. Ще бъде представена пиеса в стил "камишибай" – куклено театрално изкуство, възникнало през XII в. в будистките храмове, в което актьорите са хартиени фигури.
   

◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА НА ПРАЗНИКА

1. Откриването на нов фонетичен кабинет по японски език, оборудван със средства на японското правителство. Езиковата лаборатория ще бъде открита от Н. Пр. Макото Ито, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Събитието ще се състои на 11 май от 10 ч. в каб. 411 на Ректората.

2. Лекция на доц. д-р Такамуне Кауашима на тема “Джомон – общество на ловци и събирачи” (на 11 май от 13 ч. в 321 аудитория на Ректората, *превод на български).

3. Лекция на доц. д-р Такамуне Кауашима на тема: “Япония, погледната от Словения” (на 12 май от 12:30 ч. в Аулата, *превод на български).

4. Седмица на японското кино (14, 15 и 17 май от 15:30 ч. и 17 ч. в 321 и 2 аудитория на Ректората, вход свободен).
 
   
Заповядайте! Нека се насладим заедно на японската култура и традиции.


Автор:
Магдалена Василева
Публикация:
10.05.2012 г. 16:48
Посетено:
1942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14715-xv-praznik-na-yaponskata-kultura-vav-velikotarnovskiya-universitet