Празници / фестивали

XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен

Богата празнична програма

◊ СЪБИТИЕТО

За четиринадесети пореден път Сливен е озарен от порива на децата от цялата страна към книгата и светлината, участници  в провеждащия се тук Национален фестивал на детското творчество (9-11 май 2012). В Драматичния театър „Стефан Киров” фоайето при откриването бе огласено от фестивалния химн, от звучните гласове на малките и от детски музикални формации на Сливен и Бургас, завладели с изкуството си своите връстници, гражданите и гостите на града под Сините скали: творци, ръководителите на областта и общината, преподаватели и библиотечни работници. Присъства  Игор Чипев, началник сектор „Литературно наследство” в Министерството на културата.
            
Културната проява се организира по инициатива  на екипа на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (директор Росица Петрова-Василева) и с помощта на Министерство на културата, община Сливен и областната управа. Председател на организационния комитет тази година е кметът на града Кольо Милев, който се обърна с вълнуващи думи към присъстващите на събитието и получи признателността на културния институт-организатор - за активната екипна подкрепа и съдействие. След откриването гостите на фестивала осъществиха среща с ръководството на община Сливен.
            
Дейностите в разнообразната програма преминават на „откритите сцени” в града в атмосферата на звучащите емблематични песни за детството и книгата, и сред любимите творби за деца, представени на базара от гостуващите специализирани в книгоиздаването за малки читатели издателски къщи: „Егмонт-България”, „Хермес”, „Захарий Стоянов”, „Пан”, „Жанет-45”, „Фют, „Дамян Яков”, „Посоки”, „Персей” и др.
            
Тук и в камерната зала на драматичния театър празничната програма започна с премиери на новите книги на утвърдени „детски автори” и продължава във всички дни на културната проява: (на Весела Фламбурари, „Майска нощ с феята Кандилка”, на Виктор Самуилов, „
През 9 локви в 10-а” и Петя Александрова, „Детенце с изгубено ключенце”).
             
Премиери на своите нови книги за деца имаха и писателите Марко Ганчев („
Кой как реве”), Божана Апостолова (“Малката Божана в нощта на чудесата”), Александър Секулов („Островът”). Бе проведена среща и с автора на текста за спектакъла „Ябълково-змейска приказка”, Румен Николов (постановка на ДКТ – Ямбол). Тази година със свои поетични строфи в „трубадурския двубой” участваха поетесите Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова.
            

◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

В майските дни на 2012 година организаторите осъществяват познати и по-нетрадиционни форми за привличане на децата към четенето: забавна игра с награди под наслов „Кажи ми любимото си стихотворение”, концерти (на сливенски изявени музикални формации и ВИГ „Морски песъчинки”, Бургас), изложба на театрални кукли на любими литературни герои, (открита от кмета Кольо Милев, връчил награди на отличените млади творци на кукли), “срещи с автограф” - с участието на писатели-гости на фестивала, карнавално шествие по ларгото на Сливен, с участието на известния духов оркестър от града под Сините скали „Карандила –Джуниър” и Мажоретен състав от гр. Поморие.
             
Във фестивалните дни своя самостоятелна изложба на тема „Вярата” представи във фоайето на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” скулпторът Светослав Милев, бивш директор на Художествената галерия в Сливен. В присъствието на творци и гости на XIV Национален фестивал на детската книга от страната и чужбина, изявата бе открита от журналиста и поета Петър Сяров.
               
В програмата на „книжовното събитие” сливенци отново включиха „кръгла маса” по тема из сферата на книгоиздаването за деца, в която със свои доклади и съобщения участват университетски и училищни преподаватели, писатели и библиотечни работници от страната и чужбина, журналисти и др. Тази година тя обсъжда неизследвания проблем за „Табутата  в детската литература”, като интересуващите се разполагат и с издадения от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” сборник с докладите на участниците (съставител и редактор Росица Петрова-Василева).
            
На официална церемония и концерт-спектакъл в Драматичния театър „Стефан Киров” (водещи Руслан Мъйнов и Антоанета Добрева-Нети) ще бъдат оповестени имената и наградените тазгодишни носители на престижната национална награда „Константин Константинов”, в няколко категории. В завършващия фестивален ден, на пресконференция, журналистите и интересуващите се ще се срещнат с носителите на приза за 2012 година.
            
В третия фестивален ден, на церемонията по закриването, ще бъдат наградени отличените малки творци, участвали в Националния литературен конкурс „В една вълшебна звездна нощ” и в Националния пленер за детска рисунка под наслов „На гости в страната на сбъднатите желания”.
           
Своите вълнения от преживяното на Националния фестивал на детската книга авторите и гостите на Сливен ще отнесат с образите и ритмите от постановката на Детската театрална студия „Приказен театър” от гр. Бургас.
             
Изразяваме надежда работата на преподавателите, училищата, библиотеките и институциите в културните средища на страната - за привличане на подрастващите към стойностната книга - да се превърне в системна, целенасочена и организирана благородна дейност – за стимулиране на креативността, личностното развитие и формирането на национални ценности у младото поколение на България.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2012 г. 11:58
Посетено:
1688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14712-xiv-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven