Празници / фестивали

Концерт на "Гологан" в Пловдив

Групата за етно рок поезия открива фестивала "Улица Отец Паисий"

Концерт на "Гологан" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

След десетмесечна пауза в концертната си дейност на 11 май т.г. групата за етно рок поезия „Гологан“ ще открие поредното издание на  фестивала "Улица Отец Паисий" в "града на тепетата".

Събитието започва на 11 май в 19 часа на сцената пред artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38.

Темата на тазгодишния фестивал е "Текст". Последната изява в пълен състав на петорката беше през юли миналата година, когато те гостуваха на друг фестивал – в Наумбург, Германия. За изминалия период Анджела Родел (вокал, тамбура) и Иван Христов (кавал, вокал) участваха на различни форуми като дует, а останалите трима, Петър Чухов (китара, вокал), Иван Вълев (бас) и Гриша Маникатов (барабани), създадоха две нови групи – „Кокарда“ (заедно с вокалиста Иван Матев) и „ЛаТекст“ (която също ще видим на феста в Пловдив).

Под тепетата „Гологан“ ще се представят с едночасова програма. В нея, освен музиката на групата, ще прозвучат и стихотворения на Петър Чухов и Иван Христов.


◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст” е третото издание на ежегодния проект "Улица Отец Паисий", началото, на който беше поставено през 2010 г. В първото издание Фондация "Отворени изкуства" организира тримесечен културен фестивал, като голям изследователски проект с две изложби „Улицата Сега” и „Улицата Преди” и фокус-събитие „Уикенд Фест”. През 2011 г., под мотото „Улица Отец Паисий – Успоредната градска култура – Препокриване” времевият фокус на събитието се стесни до уикенд фестивал, в рамките на който се организираха 48 разнообразни по жанрове събития на 36 локации по улицата.

Промяната на формата и тематичният фокус на Фестивал "Улица Отец Паисий" в реакция на живата градска култура е основна негова характеристика през годините, а мисията му е да стимулира и посочва нейните нови прояви. През 2012 г. Фондация "Отворени изкуства" фокусира на темата „ТЕКСТ”. За куратори на Фестивал "Улица Отец Паисий" – Текст са поканени Крум Филипов и Виктор Янков. Според концепцията на кураторите улица "Отец Паисий" за няколко дни ще се превърне в лаборатория за текстове. Текстът превръща улицата в диалог като изгражда многопластова ситуационна среда. Динамичните трансформации на текстове от различни нива по улицата ще представляват една особена „карнавалност”, артистично смесване на текстове от „висок” и „нисък” ред. Интертекстуалните мостове в движението по улицата са по-интересният път на културна идентификация и одухотвореност и текстът ще се превърне в провокация за всеки, който може да борави с него.

Формите на изява на тези търсения ще бъдат – театрални лаборатории, пърформанси, изложби, моноспектакли, литературни четения, прожекции. Предвиждат се лекции, дискусии, срещи с автори и издателства и други.

Куратори:

Крум Филипов е роден през 1969 г. в София, но е израснал в Смолян. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски” през 1995 г. През 2000 г. завършва „Театрална режисура“ в класа на проф. Иван Добчев – НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, а през 2001 г. специализира „Кинорежисура“ в класа на проф. Георги Дюлгеров. Автор е на две книги с поезия „Затръшнато небе” и „3,14 стихотворения”. Лауреат е на конкурсите за поезия „Веселин Ханчев” – Ст. Загора, „П. Яворов” - Поморие, „Най-ярък дебют в литературата” – БНР, „Годишна награда за поезия” на радио „Дойче веле“ и др. Режисьор в на спектакли, документални филми, музикални видеоклипове и телевизионни програми, участвали и награждавани в престижни фестивали у нас и в чужбина. От 4 години е режисьор и съсценарист на „Метафора” – предаване за книгите и четенето по БНТ - Пловдив.

Виктор Янков е роден през 1988 г. в Стара Загора. Завършва езикова гимназия "Ромен Ролан" в родния си град. От 2006 г. започва да работи като водещ в регионалния център на БНР, а през 2007 г. със свой колега създават музикалното радио предаване „Инсомния“. През 2008 г. се мести да учи и работи в Пловдив, където завършва специалност „Политология“. Той е сред издателите на вестник „Млък“ и е сред сценаристите на телевизионното предаване „Студио ВУЗ“. От година и половина е водещ и съсценарист на литературното предаване „Метафора“ по БНТ2. През уикендите, все още, може да го намерите като едно от лицата зад бара в аrtnewscafé.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
07.05.2012 г. 13:46
Посетено:
1575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14682-kontsert-na-gologan-v-plovdiv