Празници / фестивали

GOATMILK 2012

АЗ и изоставеният Северозапад

GOATMILK 2012


◊ СЪБИТИЕТО

Каним ви да се включите в поредицата от дискусии, инсталации, уъркшопи, документални филми и музика в програмата на GOATMILK 2012, за да преживяваме, мислим, споделяме идеи и да празнуваме заедно за девета година в Бела Речка.

Сред акцентите на GOATMILK 2012 – за първи път – гости от Боливия и Куба, документално кино от Естония и Русия.

GOATMILK 2012 поставя за втора година темата за изоставянето с фокус върху нашата лична роля.

Задаваме конкретни въпроси:
Къде съм АЗ, какво е моето лично отношение към изоставените места?
Каква е моята лична отговорност за средата, която ме заобикаля?
Какво мога да променя АЗ?


◊ ИЗОСТАВЯНЕТО И АЗ - ТЕМА НА ФЕСТИВАЛА

Изоставянето е част от развитието. Градим, създаваме, произвеждаме, след което изоставяме, рушим, изхвърляме. Това, което вчера е имало стойност, смисъл и значение за нас, днес е ненужно и напуснато.

България не е изключение. Но защо тогава изглежда толкова изоставена? Защо Северозападът не само статистически е най-бедният регион в ЕС, но и естетически изглежда най-изоставен?

Можем да зададем въпроса и така – дали Северозападът не е естествено огледало на развитието на България след 1989-а година – когато свободата на мисълта дойде, преди да се появи мисълта – и дали не е идеалното място за мислене днес в един свят, в който всеки има спешна нужда да си зададе въпроси – какво трябва да изоставя, за да бъда наистина свободен?

◊ ЗА GOATMILK 2011

През 2011-та във фокуса на GOATMILK 2011 бяха изоставените къщи в селото. Цялата година Фондация за нова култура, заедно с екип от журналисти, фотографи, дизайнери, архитекти, хора на изкуството събира личните истории на изоставени сгради в област Монтана. Пътеводителят “Маршрут за един необикновен туризъм”, публикуван заедно със списание "Абитаре", разказва историите на 13 места. Проектът продължава да се развива на адрес: abandonednorthwest.blogspot.com.

Две изоставени места, картографирани от екипа, ще бъдат във фокуса и на GOATMILK 2012:

Недовършеният Хирургически блок в Монтана, за който тази година обявяваме отворен конкурс за идеи, първите пет проекта ще бъдат представени по време на фестивала;

Изоставената каменна кариера край с. Челюстница, където на 27-ми май организираме първия по рода си концерт.

Цялата програма:

http://novakultura.org/bg/?page_id=256


 
Автор:
Публикация:
05.05.2012 г. 11:43
Етикети:
Бела речкаСеверозапад
изоставеният Северозапад
GOATMILK 2012
Посетено:
1098
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14653-goatmilk-2012