Празници / фестивали

Поетичен ъгъл

Среща за ценители и любители на съвременната българска поезия

Поетичен ъгъл


◊ СЪБИТИЕТО

Беше толкова студено и мрачно, че капките дъжд ромоляха по паважа с настръхващи от вятъра черни четини. Или по-скоро беше горещо и светло, а маранята заглаждаше лъщящи солени капки по усмихната си потна четина. А навярно беше по никое време. И не беше студено. И не беше горещо. Не беше нито тъмно, нито светло. Беше просто среща на ъгъла. Съвсем непредвидена и случайна. Нищо нямаше значение, освен думите...


Какво се случи? Елате на Поетичния ъгъл и ние ще ви разкажем всичко...


Стихове:
Бианка Габровска
Биляна Гинина
Емилия Николова
Камелия Кондова

Китари:
Иво Матеев
Стойно Трънчев


Време и място:
08.04.2012 (неделя), 14:00–15:30 ч.
American Corner
пл. "Славейков" 4А, гр. София


. Събитието е част от програмата на Втория Международен Фестивал на Жените в Изкуствата (SWAN Фестивал).
 

Вход: свободен!


◊ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Бианка Габровска е автор на поетичните книги “Орис” (1999); “Бяга любовта” (2001); “Водовъртежен кръстопът” (2002); “Ако се спра” (2009). Носител на втора награда на конкурса “Ерато” (2005) на вестник "Уикенд", втора награда на Националния поетичен конкурс в Нова Загора (2011), първа награда за стихотворение, посветено на Добромир Тонев в едноименния конкурс в негова памет (2012). Нейни стихотворения са публикувани във в. “Литературен форум”, “Марица”, “Глас”, “Вести”, сп. “Плесница”, сп. “България днес” и др. Член на Дружеството на пловдивските писатели. Член на Литературно студио “Младост”. По професия е лекар-педиатър. Живее в Пловдив.

Биляна Гинина
е член на Литературно студио “Младост”. Има участия в сборниците “Изповеди” (2009) и “Алманах Нова българска литература – Поезия” (2009). Победител е в конкурса на ВМРО “България започва от теб” (2010). Носител е на почетна грамота от конкурса “Любовта е пиянство или пиянство от любов” (2011). Нейни стихотворения са публикувани във вестниците “Монт-прес”, “Слово”, “АзБуки”, “Вестник за жената”, “Уикенд”, “Тийнейджър LOVE”, както и в първото издание на месечника “12+1”, изд. “Джим04” (2012). Занимава се с психология. Живее в Пловдив.

Емилия Николова е автор на поетичната книга “Обич върху абанос” (1997). Носител е на грамота за поезия от първия пролетен конкурс на Литературно студио “Младост” (1998). Има публикации във вестниците “Уикенд”, “Ретро”, “Марица” и “Арт клуб”. Тя също е член на Литературно студио “Младост”, на Дружеството на пловдивските писатели, както и на Дома на културата на здравните работници в гр. Пловдив. По професия е медицинска сестра. Живее в Пловдив.

Камелия Кондова е родена през 1969 г. в Добрич. Завършила е езикова гимназия в родния си град. Висше образование получава във ВТУ "Св. св. Кирил и Меотодий", специалност "Българска филология". Работи в радио Добрич като журналист. Член е на съюза на българските писатели от 1997 г. Автор е на стихосбирките: “Повод за живот” (1988), “Не и милост” (1990), “Как се обича художник” (1994), “Тепърва ще се уча на живот” (1998) и “Колко е живот да му се сърдя” (2010). Отличавана е с Голямата награда на националния конкурс “Петя Дубарова”, с Голямата награда на националния конкурс “Веселин Ханчев” (двукратно), с Първа награда на в. “Литературен глас” – Стара Загора, с Първа награда от националния конкурс “Петър Алипиев” (2003) и др.


Авторките продължават активната си творческа дейност и днес. Пътищата им се пресичат случайно, благодарение на общите им интереси и Литературно студио “Младост”, където намират поле за изява през годините. Вторият Фестивал на жените в изкуствата (SWAN Фестивал) в България става повод да се срещнат. И това е среща не просто на четири жени, наблюдаващи света през емоционалния калейдоскоп на поезията. Това е среща на музи от различни поколения, споделящи общите житейски драми, човешки трепети и вълнения. От една среща на ъгъла можеш да очакваш да се случи всичко. И когато най-внезапно те връхлита неизвестното, се раждат думите: неочаквани, истински, живи.

 

Музикалният фон на Поетичен ъгъл е дело на Иво Матеев и Стойно Трънчев, които ще се погрижат за лиричното настроение на публиката и ще обогатят събитието с още нежни музикални изненади…

 

Автор: Биляна Гинина
07.04.2012 г. 01:37
Посетено: 3309
Етикети: стихове, поезия, поетичен ъгъл, жените в изкуствата, изкуството на жените, SWAN Фестивал
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14517-poetichen-agal