Празници / фестивали

XIII Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса"

7-11 май 2012, Търговище

XIII Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Международният фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса" е единственият национален форум за детски драматични спектакли в България. „Вълшебната завеса” е наследник на провежданите в края на миналия век Национални прегледи на детско-юношеската драма и театър в Търговище. От 2000 г., когато е първото издание, във фестивалните дни в Търговище си дават среща най-добрите спектакли за деца, създадени от професионални състави в България, както и специално подбрани постановки от чужбина.

Тазгодишното 13-то издание на Фестивала ще се проведе на сцената на Драматичен театър – Търговище в дните между 7 и 11 май под мотото „С мен си ти и до теб съм аз”.

От заявилите участие 20 представления на професионални и частни театри театроведът Михаил Байков е подбрал девет постановки. Това са: "Грозното патенце" на ДТ "Антон Страшимиров" - гр. Разград, "Аладин" на ДТ "Сава Огнянов" - гр. Русе, "Пепеляшка" на ДТ "Рачо Стоянов" - гр. Габрово, "Как се лекува лъвски страх" на ДКТ "Иван Димов"- гр. Хасково, "Най-важното нещо" на ДКТ "Георги Митев" - гр. Ямбол, "Любовта към трите портокала" на ДКТ - гр. Сливен, "Котаракът в чизми" на ДКТ - гр. Габрово, "Тото и момичето" на Театър Абсурд - гр. София, "На ръба" на Театър "Атом" - гр. София. Със свои постановки ще участват и домакините на форума. „Фън и небесния дракон" ще представи Държавен куклен театър – Търговище, а "Полет, пролет и прозорец" и "Хитър Петър" -  Драматичен театър - Търговище. Покани за участие са изпратени и до три чуждестранни трупи - от Румъния, Русия и Полша.

 

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Освен официалната програма, включваща селектираните представления, се предвижда и паралелна програма, съдържаща дискусии, демонстрации, конкурси за детска рисунка, за млади артистични таланти, разработка на проекти.

В рамките на фестивала за пореден път ще се проведе шоу-кастинг „Звездите на Вълшебната завеса". Конкурсът ще бъде за най-добър костюм и най-добро артистично представяне на приказен герой. Участниците трябва да бъдат на възраст от 5 до 10 години и да представят своя любим приказен герой чрез костюм, слово и жест. Освен предвидените награди, на първенците ще се присъди и званието „Звезда на Вълшебната завеса".

Тази година в рамките на фестивала ще се проведе за първи път форум, посветен на формата "small size" - спектакли за най-малките. Те са изключително популярни в европейските страни, където има натрупан богат опит. Със свои представления в този формат ще се представят гости от Румъния и Полша.

Официалната фестивална програма ще се оценява от жури. Ще бъдат присъдени пет награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство: за най-добра женска роля, за най-добра мъжка роля, за режисура, за сценография и за музика.

В тазгодишното издание на „Вълшебната завеса” организаторите от Драматичен театър – Търговище си поставят за цел чрез представените спектакли да стимулират мисленето, въображението, емоционалния и духовния свят на подрастващите. И магията на театъра да остане завинаги в сърцата им.

 

Автор:
Ивелин Иванов
Публикация:
01.04.2012 г. 09:22
Посетено:
2338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14471-xiii-mezhdunaroden-festival-na-spektakli-za-detsa-valshebnata-zavesa