Празници / фестивали

Международният ден на театъра с Ф. Г. Лорка

Открита репетиция на пиесата „Кървава сватба” на Лорка

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 март 2012 г. Международният ден на театъра празнува 50 години от своето възникване. Институт Сервантес - София ще отбележи годишнината с

открита репетиция на пиесата „Кървава сватба”
на големия испански поет и драматург Федерико Гарсия Лорка


Постановката, която ще има премиера след няколко месеца, е на режисьора Николай Младенов, а в ролите са студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”. Репетицията е първото събитие от поредицата „Всичко за Лорка” в Институт Сервантес.

Откритата репетиция на „Кървава сватба” ще бъде в изложбената зала на Института на 27 март от 18 ч. с вход свободен и предварителна резервация на места на тел. 02/8104500. Местата са ограничени.


◊ ВСИЧКО ЗА ЛОРКА

Институт Сервантес - София посвещава 2012 г. на големия испански поет и драматург, ключова фигура в испанския и европейския авангард, Федерико Гарсия Лорка.

С поредицата от изложби, документални филми, драматургични четения, театрални постановки и др. Институт Сервантес ще доближи българската публика до творчеството на знаменития испански поет.

Близък приятел и съратник на Луис Бунюел и Салвадор Дали, Гарсия Лорка е от „поколението 1927-ма година”, свързано със сюрреализма и с постоянното лирическо обновление на авангарда. В ранните етапи от творчеството си част от групата са били и Пабло Неруда, Висенте Уидобро, Хорхе Луис Борхес.

Днес Лорка е най-четеният испански поет на всички времена. Оставил е значителна следа в почти всички изкуства от епохата: музика, драматургия, поезия, изящни изкуства. Той формулира термина дуенде като емоция, изразителност и автентичност на фламенко изпълненията. Произведенията му са преведена на десетки езици.

Ключово събитие в годината на Лорка е изложбата „Пощенска география. Картичките на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос”, чиято световна премиера е на 4 април в Институт Сервантес - София. Колекцията е уникално историческо сведение за епохата и за живота на Федерико Гарсия Лорка. Във време, когато пощенските картички са били използвани ежедневно, като основен начин за комуникация, тази кореспонденция разкрива важни подробности от живота на двете семейства. В нея са включени и картички до Салвадор Дали. Колекцията също така ни представя как е бил изобразяван светът върху пощенски картички в продължение на петдесет години.

България е първата страна в света, в която изложбата ще бъде представена. Българската публика ще може да я посети от 4 април до 20 май. След това колекцията ще отпътува за Ню Йорк.




√ С част от лириката на Лорка може да се запознаете онлайн на свободен достъп чрез сборника "Славеи на покрусата. Испанска поезия" (Федерико Гарсия Лорка, Рафаел Алберти, Мигел Ернандес) - LiterNet, 2008. Преводът е дело на рано отишлата си преводачка и литературоведка Ралица К. Маркова.

√ Ако желаете да притежавате томче с най-представителните стихове на Лорка, можете да си го закупите онлайн от "Книгосвят":
->> Лирика. Избрани стихотворения, песни и романси


Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
26.03.2012 г. 17:39
Посетено:
1319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14422-mezhdunarodniyat-den-na-teatara-s-f-g-lorka